Degustare-n limba cehă

Seara aceasta a fost una deosebită, marcând prima mea degustare de vinuri în Praga. Tema a fost vinurile spaniole. Mai amuzant a fost că maestrul de ceremonii, nu ştiu dacă era somelier, degustător sau altceva, a vorbit numai în cehă.
Am reuşit totuşi să înţelegem o parte din ce spunea graţie unei localnice membră a grupului nostru multi-naţional. Zic multi-naţional pentru că am fost doi români, o mexicancă, o cehoaică şi 3 britanici. Dar asta nu ne-a împiedicat deloc să se simţim bine, chiar foarte bine câteodată, spre nemulţumirea celor care chiar înţelegeau tot ce spunea specialistul.
Degustarea a avut loc într-unul din multe wine bar-urile pragheze, Symbiosa, o locaţie pe cât de retrasă pe atât de plăcută şi primitoare înăuntru. Mobilată ca şi o bibliotecă, cu câteva cărţi pe rafturi şi cu diverse ustensile vechi pe pereţi, îndeamnă spre studiu, ceea ce am făcut şi noi. Am studiat 🙂.
Cum am spus, toate vinurile au fost spaniole,  fără a se vrea a intra în detaliile unui anumit soi sau a unei anumite regiuni. Ca o degustare care se respectă, a început cu un spumant, a continuat cu câteva vinuri albe tinere, roze, apoi roşii din aceeaşi categoriei de vârstă. Spre final s-a trecut spre cupaje şi «Reserva» până la «Reserva Sélection» înaintând în acelaşi timp şi în vârstă. Încheierea a fost a unui sherry.
Iată o lista cu vinurile degustate şi câteva foarte succinte detalii tehnice, atât cât am putut cuprinde din degustare, comentariile specialistului şi etichetă. A fost şi un punctaj, de la 1 la 5, 1 fiind cel mai bun iar 5, respectiv, cel mai slab.
  •  Cava Brut, spumant cu un aspect deosebit de « roz » J, si un gust crocant si puternic acidulat. Nota mea, 2.
  • Montesierra Blanco Joven 2009, un cupaj de chardonnay si macabeo, bine fructat. Nota mea, 2.
  • Vina Vilano Verdejo, un verdejo tanar si fresh, din 2009, cu tendinte citrice. Nota mea 2.
  • El Coto Rosado, Rioja, roze din 2009 cu o culoare frumoasa trandafirie, dar care nu m-a impresionat in mod deosebit. Nota mea, 3
  • Agarena Tempranillo / Cabernet Sauvignon, un cupaj tanar, 2008, cu o culoare rosie intensa destul de intunecata, baricat care mi-a smuls un 2. 
  • Vina Vilano Roble, 2008,  un tempranillo 100% cu tente de afumat, caracteristica intalnita dupa si la inca cateva vinuri. Nota mea, 2, placut surpris de ce poate oferi un tempranillo.
  • El Coto, Crianza, 2006, Rioja, nota mea 2.3
  • 1564 Coupage, 14%, 2004, un cupaj interesant de Tempranillo, Cabernet Sauvignon si Shiraz. Cifra 1564 reprezinta anul nasterii lui Cervantes. Nota mea 2.3.
  • Vega Libre Reserva, 2006, tinut 12 luni in baricuri. Nota mea 2.6
  • Azagador Reserva, 2004, 13%, baricat 18 luni inainte de pastrarea la sticla. Nota mea 2.
  • Coto Imaz Reserva Selection, 2000, vedeta serii, un tempranillo tinut in baricuri 36 de luni, ales si de mine ca cel mai expresiv si complex, cu nota 1,3.
  • Barbadillo Cherry  Cream, 17.5%, care nu m-a impresionat foarte mult. Nota mea, 2.6.
Ca şi concluzie, consider că vinurile au fost bine alese, cu un nivel preţ calitate foarte bun. Ca şi preţ s-au încadrat între 250 CZK (44 RON) şi 588 CZK (103 RON) pentru Reserva Sélection.
Descoperirea serii a fost totuşi Tempranillo, soi principal al regiunii Rioja, cu care nu m-am întâlnit de prea multe ori până acum şi care mi-a lăsat o impresie foarte plăcută. Vom reveni cu siguranţă asupra lui.
 

2 comments

  1. Cazan cu Vin 3 November, 2010 at 21:35 Reply

    Well, da. Doar dacă vrei.

    Noi de exemplu nu risipeam nimic. Cum tot nu înţelegeam ce se spune acolo, profitam la maxim de ce aveam în pahare. La sfârşit ne-am uitat la celelalte mese, care aveau scuipătoarele aproape pline. La noi era plin doar de câteva degete, şi mai multă apa.

    În degustările de vinuri profesioniste, unde se degustă multe vinuri într-o zi, vinul se înghite destul de rar. Aşa am auzit, cel puţin…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.