Cuvee Charlotte - încă un pas spre normalitate

Normalitate, zic, pentru că mi se pare normal ca unul dintre cele mai importante criterii de alegere al unui vin să fie constanța calității de la an la an. Tocmai asta a incercat SERVE să ne demonstreze săptămâna ce tocmai a trecut cu invitația la avanpremiera Cuvee-ului Charlotte 2008 și nu numai.

"Nu numai"-ul astă s-a dovedit a fi o verticală a amintitului vin, pornind din 2001 și până în zilele lui 2008. Cum îi stă bine unui vin cu prestanță, daca anul nu a fost favorabil, el nu este produs, ceea ce s-a intâmplat cu 2004. Sunt prea tânar să-mi aduc aminte cum a fost atunci și să confirm, așa că mă încred în domnul Rotărescu, parintele oenolog.

Am început cu sfârșitul, adică de la 2008 spre 2001. Și asta a fost bine. De la tanini vii, aciditate bună, fructe roșii coapte, cafea, cacao si câte și mai câte are un vin roșu de Dealu Mare de foarte bună calitate, până la aromele sobre date de vârsta ușor înaintată, usșr iodate, și trecând prin mirosul ciupercos-comestibil pe care l-am simțit la anii de mijloc.

Am ajuns târziu, cu intârziere mare și cu amenințarea că voi spăla paharele pentru fapta mea. Dar pedeapsa cea mai mare a fost că nu am mai prins nici o picatură din sticla bună de 2006, cea din care am baut fiind "corcked".

Rețeta succesului s-a schimbat in timp. Dacă la inceput Charlotte se fălea cu Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon, in 2008 acesta din urmă a fost înlocuit cu Merlot. A fost totuși un an, cel tocmai incheiat pe piață, 2007, când toate cele trei soiuri au pus mână de la mână pentru succes.

My favorite? 2007 pentru finețea sa și 2002 pentru sobrietate. Pe masă s-a mai aflat și o venerabilă sticlă de Charlotte 1999.  Din dragoste părintească probabil, tovarașul Săvulescu a declarat că ea este, sau a fost, proprietatea soacrei dumnealui, așa că tot ce am îndrăznit să fac a fost o fotografie.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.