Cuvee Alexandru, vinul unicat

Cuvee Alexandru este un vin legendă, deși nici nu a apărut la vânzare. Se vorbește despre el, sunt zvonuri că ar ieși din cramă in curând, dar până acum ceva vreme, nici un semn. Totuși, cu puțin timp în urmă, SERVE, producătorul, după aproape 1 an și mai bine, a mai facut un pas și a daruit câte o sticlă câtorva oameni. Eu am fost printre ei, am primit-o și, ros de curiozitate, am desfăcut-o.

Acest vin are în spate una dintre cele mai dramatice povești din mica lume a vinurilor cu poveste de la noi, iar adjectivul "ultimul" este laitmotiv: este unul dintre ultimile vinuri ale contelui Guy Tyrel de Poix, corsicanul devenit cavaler român, cel ce a pus baza SERVE, primul producător de vinuri premium din România. Și este ultimul vin produs din ultimul rod al unor vii bătrâne din Dealu Mare, vii cu o vârstă venerabilă, de peste 30 de ani, defrișate, stau și mă întreb de ce, in 2008. Așadar, un vin unicat.

Cum spuneam, am îndrăzit și am desfacut sticla de cabernet sauvignon și fetească neagră, iar primul lucru ce frapează este nasul extrem de bogat și complex. Deși imi era puțin teamă de cei 14,5% alcool, aproape nu a avut nevoie de aerare. Tot spectrul de mirosuri sunt prezente la datorie, de la deja banalele fructe roșii, la cele ușor dulci de vanilie și ciocolată, până la brutalele arome așa zis animalice, trecând prin ușoare condimente. Apoi urmează gustul, echilibrat, lung, cu tanini extrem de fini, dar foarte fermi, ce lasă pe gingii o senzație nisipoasă pentru multe clipe. Un vin care la cei 4 ani ai săi promite viață lungă și evoluție delicioasă.

Au fost numai 6850 de sticle, iar numărul probabil scade, nu prea repede, sper eu. La o atât de mică cantitate, așa cum iarna asta grea ne adună în jurul unei mașini ce patinează, așa ne-am putea strânge mai mulți în jurul unui Cuvee Alexandru.

Dupa mine, este cel mai bun vin SERVE produs vreodată. Aștept cu nerăbdare alte intâlniri, acum și peste 10 ani.

15 comments

  1. Nicusor Cazan 20 February, 2012 at 08:57 Reply

    N-as zice. Vinul este delicios chiar si acum. Si o sa fie delicios si peste inca cativa ani. Este doar o chestiunde de gust. Ideal este sa-l incercam odata pe an, dar ne lipsesc sticlele 🙂

  2. Mihai 20 February, 2012 at 09:05 Reply

    Privesc in fiecare zi sticla, dar nu cred ca am gasit un moment care sa mertite sa o deschid, nici macar de ziua mea 🙂
    Pe de alta parte, odata trecuta perioada "critica" a primilor 3-4 ani de viata, cred ca vinul e numai bun de baut -chestie de gust intr-adevar…

  3. Anonim 7 March, 2013 at 14:22 Reply

    Ok, sa achizitionez eticheta asta si am sa fac un pic de comparatie cu un Carmenere de la Concha Y Toro din 2010, care desi este mult mai ieftin mi se pare genial! Cu respect.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.