Château Léoville-Las Cases Clos du Marquis 1996 si dezagreabila sa eticheta

Conform complicatelor ierarhii din Bordeaux, Clos du Marquis este "second label" al cunoscutului Chateau Leoville-Las Cases din Saint-Julien, unul dintre primele care au introdus acest  concept în regiune, in 1904. Începand cu 2007 acest nume nu se mai găsește pe etichetele chateau-ului deoarece a fost înlocuit cu "Le Petit Lion de Marquis de las Cases". Logic, aș spune eu, primul fiind prea ușor de reținut și nu foarte pompos.
Am luat sticla de 1996 "la reducere" grație etichetei murdare ;); destul de greu de înteles pentru cei ce apreciază conținutul mai mult decât ambalajul.
Vinul se prezintă excelent, cu o culoare intensă cu umbre întunecate rubinii și cu ușoare note cărămizii pe margini. L-am băut pe parcursul a trei zile, fără vid, timp în care s-a deschis din ce in ce mai mult pe măsură ce a stat în contact cu aerul. Nasul este neașteptat de plin de fruct și lemn dulce urmat repede de aromele mature, primare, transpirate, tipice pentru un Bordeaux clasic. Foarte bine structurat, corpul destul de ușurel făcându-l foarte agreabil pentru băut lejer. Este susținut puternic de aciditate și de tanini fini sesizabili mai mult pe finalul mediu.
A mers bine cu prepelițele mele "fit" gătite la cuptor și nemaipomenit cu sărmăluțele bunică-mii, nu foarte grase, perfecte cât să nu acopere aciditatea vinului. E drep, ardeiul iute în oțet nu este recomandat în cazul de față.
Concluzia este că vinul este excelent și mai are câțiva ani buni în față. Dacă auziți pe cineva care și-a murdărit etichetele de Clos de Marquis și vrea să scape rapid de ele, nu vă sfiiți să mă contactați.

2 comments

  1. Ciprian 3 April, 2012 at 21:24 Reply

    :)) Mi-a zis Cosmin ca JP avea o cutie intreaga de genul asta. In ultima vreme au tot fost discutii daca Marquis era cu adevarat un second label; surse din interiorul Las Cases il cam considerau un label de sine statator pt ca, din cate am inteles, strugurii pt acesta erau recoltati de pe o parcela separata de cea pt grand vin. Iar un second label 100% are mai mult in componenta struguri considerati nedemni de a intra in vinul principal. Cam aceeasi poveste este valabila si in cazul Les Forts de Latour 🙂

  2. Nicusor Cazan 4 April, 2012 at 06:09 Reply

    Ai facut legaturile corecte ;). Este o sticla din cutia aia.

    Am uitat sa zic ca am si eu niste sticle de Stirbey de prin 2006 peste care a facut explozie o sticla de plastic cu suc de corcoduse pus la conservat peste iarna, dar n-am de gand sa le vand mai ieftin din cauza asta :).

    Ai dreptate cu second labelul Marquis, am citit si eu informatiile alea. Ei merg mai departe oricum ca da bine ca ai facut o inovatie in vinuri si etichete la 1904…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.