O săptămână de "un vin pe zi"

Am avut o saptamana cu multe review-uri pentru unvinpezi.ro. Le insir mai jos, in plus cu cateva comentarii suplimentare.

Marti a fost Cabernetul Sauvignon Origini de la Budureasca, dar pentru el am un post separat. Vine mai tarziu.


Vinarte Sirena Dunarii 2001
Stiu ca daca am sa spun ca in Romania nu avem vinuri dulci o sa-mi aratati cu degetul sutele de sticle "de colectie" prafuite de pe rafturile multor magazine de vinuri. Nu avem. Sau avem foarte putine. Dintre acestea din urma, Sirena Dunarii de la Vinarte tinde sa devina un vin emblematic pe aceasta nisa. Creat cu multa munca si multa atentie, strugurii fiind culesi foarte tarziu, cand sunt deja stafiditi, ofera mult mai mult decat alte vinuri: o culoare seducatoare de chihlimbar, arome de nuci verzi, miere si vegetale si un gust foarte catifelat, rotund, vascos de miere si ciocolata cu lapte. Foarte bun la desert sau in loc de desert.

Ca observatie suplimentara, varianta 2000 mi se pare mai buna decat 2001, prima avand alcoolul mai bine integrat. In plus, desi stim sacrificiile facute si riscurile asumate la producerea unui astfel de vin, pretul mi se pare destul de ridicat.

Cramele Recas Sole Chardonnay Barrique 2011
Single Vineyard, 35000 sticle, "Dealul Tiganului", 14%, primul vin cu stoc epuizat al saptamanii.

Unul dintre cele mai echilibrate si fine chardonnay-uri romanesti incercate de mine pana acum. Este lucrat cu atentie iar scopul sau principal este sa placa. In stilul noii lumi a vinului, cea din emisfera sudica, scoate la iveala o paleta impresionanta de arome, de la fructe exotice, la banane, soc, citrice terminand in note de unt si vanilie. Gustul pastreaza si el aceeasi complexitate si aduce in plus catifelare si un final lung. Cele 14% grade alcoolice nu sunt evidente, dar o racire corespunzatoare il face si mai placut de baut. Eu l-as savura fara mancare, seara, cu ochii la un meci de la Wimbledon, daca nu ploua.


La Spinetta Il Nero di Casanova 2007

Toscana, Sangiovese, Casanova della Spinetta, 13,5%
Relativ tanar pentru un toscan, ma asteptam din partea acestui sangiovese la o senzatie mai dura, cu tanini puternici ce numai timpul ii poate imblanzi. In schimb am gasit un vin usor de baut, cu arome de paine calda, usor mentolat si condimentat. Gustul este intens, elegant, lung cu fructe negre de padure dar nu foarte coapte si cu lemnul butoiului foarte bine integrat. O aerisire corespunzatoare nu-i face decat bine, inainte de o masa cu carne pe gratar.

Cel mai bun vin al saptamanii de pe www.unvinpezi.ro, dupa parerea mea.

Lafazanis Roditis 2011

Vin usor de vara, de plaja, aproape verzui la culoare si acidulat. Aromele sunt intese, citrice si contribuie la senzatia "fresh". Este usor de baut si gustul sau persista. Fiind un vin de vara, trebuie binenteles foarte bine racit in prealabil. Ar merge de minune la o masa usoara, cu fructe de mare si peste, sau, cum l-am baut eu, intr-o dupa-amiaza racoroasa sub poalele Bucegilor, cand in Bucuresti erau peste 35 de grade.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.