Inca o saptamana de "unvinpezi.ro"

O alta saptamana a trecut si alte vinuri am recomandat pe unvinpezi. Iata-le mai jos, cu cateva comentarii in plus fata de ce a aparut pe site.

Domaine de Serame Esprit de Serame 2010 Cabernet Sauvignon

(Vin de Pays d'Oc (Languedoc), 13.5%)
Un vin frantuzesc care nu este cupaj. Mai rar. Un cabernet sauvignon din sud, din Languedoc, rubiniu, intens si intunecat. Este condimentat, usor afumat si vanilat cu bun echilibru. Gustul persista suficient cat sa mentina 
senzatia de rotunjime. Nivelul alcoolului il califica si pentru serile calde din perioada asta.
Nu este ceea ce te-ai astepta din partea unui vin francez, si asta pleaca de la design-ul etichetei.


Finca Sabate i Coca Cava Castellroig Brut 2010

(Penedes, Spania, vin spumant sec, 11,5%, macabeu, parellada, xarel-lo)
Nu trebuie sa fie ziua vreunui apropiat pentru a desface un spumant. Un astfel de vin se potriveste oricarei ocazii si in orice moment al zilei. Ba chiar si la micul dejun, cand simturile sunt alerte si ne pot face sa apreciem si mai mult lichidul crocant. Un astfel de spumant este aceasta cava, versiunea spaniola de la Sabate i Coca a mult ravnitei sampanii frantuzesti. Bulele fine, gustul cremos si aromele citrice il fac un excelent companion pentru gustari pretentioase sau nu.
Este o eroare pe eticheta din spate, cea in limba romana: "vin spumos sec". Este de fapt spumant, dupa spusele importatorului. Eu l-am incercat in parelel cu o sampanie premier cru Veuve Fourny & Fils, care l-a desfiintat aproape imediat.

Crama Oprisor La Cetate Miracol Chardonnay 2011, 14%

Un chardonnay proaspat dintr-o gama superioara a Cramei Oprisor, La Cetate Miracol. Imediat dupa ce am deschis sticla nu m-a convins. Insa la cateva zile dupa acea am descoperit alt vin, complex, parfumat si cu arome pline de pepene galben si pere. Gustul este lung, citric cu tente de miez de samanta de floarea soarelui. Trebuie insa pastrat si consumat la rece.
Imediat dupa deschidere mi s-a parut foarte lemnos si destul de greu de baut, mai ales ca venea dupa Sole Chardonnay 2011 de la Recas. Dupa cateva zile insa, situatia s-a schimbat, vinul devenind mai bun, demonstrand celuilalt ca se apropie mai mult de notiunea de chardonnay clasic.

Anwilka Ugaba 2009
(Syrah 69%, cabernet sauvignon 31%, maturat in baricuri frantuzesti, 30% noi, 69.500 de sticle, 14,5%, 2,3% zahar rezidual)

Nume neobisnuit pentru Romania, dar care pentru triburile AmaXhosa din Africa de Sud inseamna luptatori viteji a caror menire este de a asigura pacea si ordinea. Vinul, un cupaj de syrah si cabernet sauvignon, ofera intensitate aromatica cu note condimentate, de fum si de fructe rosii supra coapte. Gustul este bine echilibrat, cu aciditate buna si final lung, fructos si extractiv. Desi poate fi baut foarte bine si acum, are pontential de imbatranire de inca cativa ani.
Desi scurta, crama are o istorie interesanta, fiind fondata in 2005 de Hubert de Boüard de la Château Angélus, Lowell Jooste fost co-propietar la Klein Constantia si Bruno Prats fostul propiertar al Château Cos d’Estournel. Preferatul meu dintre vinurile acestei saptamani.



4 comments

  1. Nicusor Cazan 22 July, 2012 at 07:10 Reply

    George, italicele sunt de la sine inteles fara a mai trebui fi scrise, pentru ca nu toate sunt vinuri de 100 de puncte pentru care sa nu ai nimic de obiectat 😉

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.