Ce am mai scris pe unvinpezi.ro

Am ramas in urma cu review-urile pe care le-am scris pentru unvinpezi si comentariile mele italice suplimentare. Asa ca incerc sa recuperez in cele ce urmeaza. Oricum concluzia este ca a fost o perioada dominata clar, din punct de vedere al calitatii, de Chablis.

Gonzalez Byass Croft Sherry Pale Cream
Jerez, Spania; 17,5%; vin licoros dulce; invechit in medie 4 ani cu sistemul Solera (35 RON)

Personal, am descoperit sherry-ul abia acum 2 sau 3 ani. Pana atunci acest nume ma ducea cu gandul la un lichid extrem de dulce si lincav. Aceasta prejudecata a fost insa spulberata in timpul unei degustari unde am putut experimenta acest fel de vin in multe alte variante, de la seci si sarate pana la foarte dulci. Croft-ul de astazi, produs de unul din cele mai celebre nume din Spania, Gonzalez Byass, este un cherry dulce care imi spune clar si tare: NUCI PRAJITE. Este foarte soft, moale si rotund lucru ce da o senzatie placuta de caldura. Un excelent vin de desert, foarte bine racit in prealabil insa.

Si cam atat. Nu sunt un fan al genului.


Piccini Villa Al Cortile Brunello di Montalcino 2006
Toscana; DOCG; 13,5% (106 RON)

Brunello di Montalcino este unul dintre vinurile emblematice ale Italiei, iar Piccini este, cred, cel mai cunoscut nume al Toscanei in magazinele si restaurantele din Romania. Lansat pe piata, conform legii, nu mai devreme de 5 ani de la cules, timp in care a stat vreme indelungata in butoi si apoi in sticla pentru a se odihni, vinul, timid aromatic imediat dupa desfacerea sticlei, "infloreste" treptat dand la iveala arome evoluate: fructe confiate, prune, stafide, scortisoara, cacao plus  condimente. Gustul persista pentru mult timp, taninii fermi dar echilibrati facand acum un pas in fata. Vinul mai are multi ani de viata inaintea sa.

Finca Sabate i Coca Castellroig Brut Nature 2010
Cava; Macabeu, Parellada, Xarel-lo; 11,5% (37 RON)

Finca Sabate i Coca, producatorul acestui spumant, produce sub brandul Castellroig nu mai putin de 7 cava, acestea fiind doar cele listate pe website. Cel de astazi, Brut Nature, se deosebeste de celelalte prin simplul fapt ca este foarte sec, neavand nici un gram de zahar adaugat. Acest lucru implica o aciditate ridicata si de aici caracterul foarte fresh aproape crocant al vinului, care alaturi de celelalte arome (coaja de paine, lime grepfruit alb si strop de vanilie) confera rotunjime si corpolenta. Finalul nu este foarte lung dar suficient de intens. Excelent de a fi baut in zile calde si datorita celor 11,5% grade alcoolice.

Daca ar fi sa-i reprosez ceva ar fi un usor dezechilibru in avantajul aciditatii, dar asta este cumva specific pentru cava. Love it or hate it.

Casa Vinicola Firriato - Feudi Bordonaro - Branciforti Nero d'Avola Annata 2010

Sicilia; Nero d'Avola (Calabrese); 13,5% (31 RON)

Unul din putinele vinuri siciliene de gasit pe piata romaneasca. Este produs din cel mai raspandit si cel mai vechi soi de strugure rosu din insula, Nero d'Avolo, zis si Calabrese, adaptat climatului cald mediteranean. Cum ii spune si numele, Nero, este intunecat cu margini rubinii intense, foarte usor evoluat spre caramiziu. Nasul este intens, parfumat, cu vanilie, visina, usor condimentat, usor lemnos si cu urme metalice. Dupa aerare, maxim o ora, vireaza spre cafea. Gustul este surprinzator, cu tanini foarte, foarte, foarte fini dar fermi, nisiposi. Este surprinzatoare aciditatea ridicata. Din cauza climei calde ma asteptam la un vin mai moale si mai soft.

Postgustul "arde" putin, dar suportabil. Totusi un vin bun pentru pretul sau.

Tobia Vina Tobia Rose 2010
Cuzcurrita, Spania; Garnacha; 13% (25 RON)

Vinul de astazi este un rose cu ambitii de vin rosu, in primul rand din cauza culorii sale foarte intense. Desi nasul nu este punctul sau forte, cu arome florale si de drojdie pentru paine, in schimb aciditatea din gust, cu senzatii intens citrice, sustine intreaga sa structura. De aici si o anumita prospetime ce-l califica pentru zilele toride. L-am baut alaturi de paste foarte simple, cu sos de rosii si parmezan, si si-a facut datoria.

Aciditatea ridicata salveaza destul de mult, dar nu suficient pentru mine.

Louis Latour Chablis La Chanfleure 2010
Appellation Chablis Controlee; Beaune - Cote-D'Or; 13%; Distribuit de Cramele Recas Group SRL (58 RON)

Portofoliul producatorului Louis Latour este vast. Este destul de greu de ales un vin din lunga lor lista. "Un vin pe zi" ne usureaza insa "munca" si propune un chardonnay 100% sub o denumire de origine extrem de cunoscuta, Chablis. Vinurile din aceasta zona se deosebesc de oceanul de chardonnay-uri din restul lumii in primul rand prin caracterul mineral, lucru ce iese in evidenta si la vinul de astazi. Desi preponderent floral, nu ai cum sa ignori mirosul si apoi postgustul de praf de creta. Corpolentei i se opune caracterul citric pronuntat si impreuna dau o prospetime foarte placuta.

Un vin ce mi-a placut.

Crama Basilescu Busuioaca de Bohotin 2011
500ml; 13,4%; demi-dulce; IG Dealurile Munteniei (34 RON)

Ma duce cu gandul la busuioacele consumate de cele mai multe ori in exces in caminul studentesc acum destui ani in urma. Totusi acum avem de-a face cu un cu totul alt vin, lucrat cu atentie de oenologul Gabi Lacureanu. O culoare frumoasa de foaie de ceapa, cu rest mare de zahar (este un demi-dulce) si cu arome de trandafiri. Este foarte corpolent, glicerinos aproape, cu aciditate suficienta, cu o amareala dulceaga de final si cu un echilibru de imbunatatit pe viitor.

Nu este printre vinurile mele dulci preferate. Consider ca are potential dar e nevoie de mai mult echilibru intre arome, aciditate, zahar.

Vincent Sauvestre Chablis 2010
12,5%; Chablis, Burgundia, Franta (77 RON)

Ne intoarcem in patria mama a chardonnay-ului, cu acest Chablis produs de Vincent Sauvestre. Cu cele 12 grade alcoolice si servit rece este ideal pentru zilele calde, alaturi de peste si / sau fructe de mare. Nasul este exotic, cu ananas, piersici, paine prajita, mineral si foarte usor picant. Gustul este foarte citric, ceea ce-l face proaspat si "crispy". L-am incercat dupa cateva zile, timp in care s-a uniformizat, a devenit usor metalic, dar aciditatea a ramas la locul ei. Asadar sfatul este sa nu mai lasati nimic in sticla pentru a doua zi.

Desi pastrat in vid pentru cateva zile, si-a pierdut aromele fructate destul de repede, in locul lor ramanand numai aciditatea ridicata si izul metalic de care aminteam si mai sus. Trecand peste asta, mi-a placut foarte mult. In prima zi.


Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.