Domaine Gerovassilou 2007

Am cumparat vinul asta din duty-free-ul aeroportului din Atena, la intoarcerea dintr-o reconfortanta vacanta in Creta, Patras si Zakinthos. Numele producatorului a fost recomandarea lui Cosmin. Din pacate am gasit un singur sortiment, cel entry-level la rosii.

Domeniul Gerovassiliou este foarte aproape de ruta noastra in drumul spre plajele sudice ale Greciei, la 25 de km de Salonic. Cultiva o suprafata de 56 de hectare din 1981. Propietarul, si vinificatorul, Vangelis Gerovassiliou are studii la Bordeaux si practica de vreo 20 de ani la unul din cei mai mari si mai renumiti producatori greci, Domaine Porto Carras. Pentru ca se pare ca este la moda sa fii cu un picior intr-o emisfera si cu celalalt in cealalta, Vangelis a deschis o crama si in Africa de Sud, Escapade Winery.

Vinul este un blend de shiraz si merlot plus un strop de grenache ne-mentionat pe eticheta, doar pe pagina producatorului. Baricat pentru 12 luni in lemn frantuzesc. Este foarte intunecat, cu margini rubinii si fara semne de imbatranire. Nasul este foarte intens cu arome de fructe usor acrisoare. Dupa aproape o ora de aerisire in sticla ies la iveala pielea si pamantul umed. Totul invaluit in condimentul si dulceata shirazului.

Gustul este cel care frapeaza. Niciodata nu am mai simtit aroma de sarat si mineral la un vin rosu, cu atat mai putin la shiraz. Are corp zvelt, usor de baut. Taninii sunt fini si la locul lor, fara sa agreseze in nici un fel. Final lung, piperat.

Senzatia generala este de un foarte placut echilibru. Dupa cateva zile de stat in frigider la vid, vinul s-a rotunjit si a pierdut aromele sarate. In locul lor au ramas cele dulci si piperate, specifice shirazului. Personal, recomand sa fie baut imediat dupa deschiderea sticlei, acele arome initiale fiind destul de greu de regasit la alte vinuri rosii.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.