Gaia Thalassitis 2010 si un Meze grecesc in Centrul Vechi

Centrul vechi al Bucurestilor este in continua transformare. Multe stabilimente se deschid, altele, din diverse motive, pun lacatul pentru a lasa loc altuia. Ciclul de viata este scurt, dar intens. Un nou restaurant s-a deschis de curand. O taverna greceasca, Meze Taverna, cu bucatar grec, pe coltul dintre strazile Tonitza si Filitti. Este foarte cocheta, curata si ingenios decorata. In seara in care am fost acolo aproape toate felurile de mancare au fost gustoase: vitel cu sos de rosii la cuptor, miel cu ceapa verde si prune, creveti in sos rosu, musaca. O singura problema: preturile prea mari. Par example, o salata greceasca de 29 de lei iar vitelul comandat de mine, 57. Cu toate acestea, toate mesele erau ocupate. Sa vorbim de RPC?

Profitand de o conjunctura, nu stiu daca in mod normal accepta sticle de vin din afara restaurantului, am avut cu mine o sticla de vin grecesc din Santorini, Gaia Thalassitis 2010. Numele provine din grecescul “thalassa” ce insemna vin amestecat cu apa de mare, practica frecventa in antichitate. Nu este cazul pentru acest vin, dar senzatia este asemanatoare. Este foarte sec, aproape sarat, mineral, cu note fine citrice si alte fructe verzi, necoapte. Are o aciditate excelenta, corpolenta este de luat in seama si a mers bine cu vitelul la cuptor. Este facut din assyrtiko, un soi local din Santorini, adaptat la solul vulcanic, caldurile verii mediteraneene si a vanturilor din timpul iernii.

Pentru mine Gaia este in topul foarte scurt de producatori greci foarte buni, alaturi de Domaine Gerovassilou. Ii apreciez pentru ca vinurile au originalitate, folosesc soiurile locale si pun accentul pe traditie si poveste. Am avut ocazia sa le vizitez crama si sa-i re-gasesc la Dusseldorf, la ProWein. O intalnire cu vinurile lor nu este de evitat.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.