Big is better. La sticlele de vin, cel putin

Da, sunt cazuri in care marime conteaza. Un cliseu care se aplica foarte bine la sticlele de vin: cu cat sunt mai mari, cu atat vinul evolueaza mai frumos. Cel putin in teorie, pentru ca in practica este destul de greu de testat.
Asta au vrut sa demonstreze evanghelistii din spatele CellarTales, Raluca si Oliver. Bauer. Au organizat  pe 15 noiembrie o degustare numai cu sticle mari, intre 3 si 6 litri. Organizarea a fost dificila, cantitatea de vin cerand un numar mare de participanti. S-au strans pana la urma peste 30 de curiosi la noul restaurant San Michele, de pe langa biserica Cașin, in fosta locatie a "Micii Elvetii".

Si acum "marile" vinuri. S-au degustat in paralel cate doua sau trei, cu exceptia ultimului.

2002 Riesling "Charta" Double Magnum de la Kloster Eberbach
"Charta" este opusul lui "single vineyard", adica strugurii provin de pe mai multe parcele. Vinul a fost foarte delicat. Ierbos, cu citrice si miere in nas, a fost foarte usor de baut. Corp foarte zvelt, 12-13 grame de zahar, citric, cu miere si pietre ude si un final lung, placut. Desi "concurentul" sau a fost mult mai "musculos" eu l-am apreciat pentru finețe.
vs
1984 Riesling Rauenthaler Baiken Double Magnum de la Freiherr von Simmern
Auriu stralucitor cu un nas foarte intens de miere, citrice, ceara si tenta de hidrocarbura. A fost un "feinherb", adica cu o cantitate consistenta de zahar, cu gust lung si placut. Genial cu foie gras-ul si dulceata de ceapa din gustare.

2006 Le Volte Double Magnum de la Ornellaia
Cupaj de sangiovese, merlot si cabernet sauvignon, vinul "doi" al celebrei case italiene. Are un nas greu, "animalic", de sange si carne prajita, ce se deschide dupa o oarecare perioada la aer. Corpolent, cald, dulceag si vanilat cu arome de pruna afumata. Finish-ul este mediu.
vs
2004 Septentrion Double Magnum de la Bodegas Orvalaiz
Cupaj de tempranillo si cabernet sauvignon. Vin foarte placut, cu o culoare stralucitoare, rubinie si caramizie pe margini. Nas de cirese negre, vanilie, fructe rosii, spicy. Gust astringent dand dovada de tinerete si un finish lung.

1994 Chateau Potensac Imperiale (6000 ml), Medoc
Unul dintre clasicii serii. Nas evident de piele, fruct si pamant umed. Taninii foarte fini si finish mediu. Din pacate nu a rezistat multa vreme la aer.
vs
1990 Chateau de Pez Cru Bourgeois Rehoboam (5000 ml), Saint-Estephe
Majoritar merlot, facut in stil de lume noua, cu arome grele, dense de paine, vanilie, carne cruda, cafea, tabac, piele si fum. Mai usor de "citit", corpolent si supracopt.
vs
1981 Chateau Pontet Canet Grand Cru Classe Rehoboam (5000 ml), Pauillac
Cupaj de cabernet sauvignon, merlot, petit verdot si cabernet franc din plantatie biodinamica. Din spusele lui Oliver, care l-a intalnit la proprietatea invecinata cu celebrul Muton, enologul este un "nebun" in sensul bun, tinand la metodele traditionale. Vinul, excelent, cu arome de piele, creta, tabac, cafea, sunca afumata, bogat si corpolent.

1999 Chateau Rieussec 1er Grand Cru Classe Double Magnum, Sauternes
Vin de pe o plantatie de 80 de hectare ce produce 70 de mii de sticle... Nas complex de miere, nuci, metal si mina de creion. Gust cleios, cu miere, nuci, curmale, miez de caisa, foarte corpolent dar cu aciditate buna. Excelenta asociere cu ardei iute.

Cam astea au fost. Multe si mai ales mari.

Ca si concluzii. Francezii rulz iar nemții demonstreaza inca odata ca pot fi foarte placuti. Sticlele mari sunt "cool" dar ai nevoie de multi participanti.

De ce nu se imbuteliaza si la noi asa ceva? Din cate stiu doar Vinarte are, dar nu sunt la vanzare.

Locatia excelenta, mancarea inspirat aleasa (somon cu icre de Manciuria, foie gras cu dulceata de ceapa, piept de rata cu dulceata de smochine, sushi in trei culori, sashimi de somon si ton cu dark soja sauce, cotlete de berbecut (un pic cam crude) cu piure de cartofi cu trufe, ananas caramelizat cu aroma de menta si inghetata de busuioc presarata cu chili).

Privim inainte pentru urmatorul eveniment CellarTales.

9 comments

  1. Ciprian 27 November, 2012 at 22:41 Reply

    Le Volte e chiar vinul trei al casei, Serre Nuove e inaintea lui 🙂 Cat il priveste pe "nebunul" Tesseron de la Pontet, a ramas cam singurul care foloseste plugul tras de cai in vie; si, daca nu ma insel, e cam primul din Bdx care a trecut la biodinamic 100%

  2. Berbecutio 27 November, 2012 at 22:50 Reply

    Cum nu sunt la vanzare magnumurile Vinarte? Azi am luat un Mircea 2000 pentru inimioara mea. Daca te referi la cele si mai mari, nu stiu daca acolo se intampla invechirea perfecta.

  3. Nicusor Cazan 28 November, 2012 at 10:03 Reply

    Berbecutio, ma refeream in primul rand la sticle mai mari decat magnum. Dar chiar si magnum, oferta este subtire. Unul din raspunsurile pe care le-am primit de la producatori a fost ca nu se vand, deci nu sunt rentabile comercial. Pot sa inteleg asta. Dar cred ca se poate dimensiona un numar de asemenea sticle care sa nu afecteze veniturile companiilor.

    De ce zici ca la sticlele mari nu e invechirea perfecta? Adica e clar ca nu e, ca nu tine doar de sticla. Dar crezi ca e mai ok la sticla de 750ml?

  4. Ciprian 28 November, 2012 at 11:56 Reply

    pai 1981 in nici un caz nu avea vreo treaba cu bio dinamicul; ba din contra, in acele vremuri Pontet Canet era underperformer, Grand Puy Lacoste si Lynch Bages fiind cam multisor peste el. Pontet a devenit extrem de scump in ultimii ani

  5. Nicusor Cazan 29 November, 2012 at 14:49 Reply

    Dintr-o eroare de operare (teste aiurea si nepricepere) am sters comentariul fromgrapestowine. Cum nu mai pot face undo, il pun aici, cu scuzele de rigoare:

    "cand am fost eu la Pontet Canet anul trecut in vizita situatia statea asa cum am scris atunci: The property works bio-dynamically 25 ha of the total 80 ha it owns, and plans to work bio-dynamically the entire property in the near future. Investments in horses and special designed equipment, coupled with a strong commitment, will push this property to reach its goal towards bio-dynamics and reach higher levels of quality. Mai e pana sa ajunga la 100% bio dinamic. Si parca doar din 2003 au renuntat la ingrasaminte chimice. Deci nu cred ca 1981 provine din agricultura bio dinamica. Mai Nicusor ori ai fost dezinformat ori nu ti-ai facut tema cum trebuie. :)"

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.