"En primeur" Davino whites

A fost o cursa contra-cronometru sambata, pe 8 decembrie, Bucuresti - Ceptura, scopul final fiind degustarea vinurilor Davino, in special cele albe din 2012, aflate inca in tancurile de inox. Mai avem de asteptat, nu mult, pana le vom gasi in magazine si restaurante, undeva spre sfarsitul lui fabruarie.

Nu am sa descriu in detaliu fiecare vin, notele de degustare foarte detaliate probabil le veti gasi pe blogul lui Cosmin, daca nu cumva le-a si postat. O sa le enumar totusi: 4 sauvignon blanc-uri, unul ce va intra in Ceptura si Faurar, celelalte pentru gamele superioare, Davino, dintre care unul fermentat cu drojdii selectionate, altul cu drojdii salbatice, cum putini fac in Romania, si un altul din baric, ce va face parte din Reserva. Doua fetesti albe, de pe doua parcele diferite, una mai fructuoasa, cealalta mai sobra si mai seaca. Doua riesling-uri, unul verde din inox, celalalt imbogatit de baric, si in final unul dintre vinurile din viitorul asamblaj de rose.

Parerea mea este ca putem sta linistiti. Vinurile albe de la Davino sunt acolo unde ne-am astepta sa fie si continua linia obisnuita: extractivitate, lungime a gustului, arome intense. M-a surprins mult, adica de bine, feteasca alba, pentru care nu prea am repere pentru a o incadra undeva, nestiind care este specificul exact al soiului.

Daca ar fi ceva de rau de spus, asta ar fi nivelul alcoolului, destul de mare. Nu este caz izolat la Davino, ei fiind in situatia fericita in care gradele in plus sunt bine ascunse si integrate, ci a cam tuturor vinurilor romanesti din 2012, iar situatia asta trebuie pusa pe seama vremii. Acest alcool va lovi pe nesimtite pe cei slabi de ficat, asa ca mine.

Firesc, dupa albe au urmat rosiile din sticle. Surprize si reconfirmari din partea Faurar si Ceptura Rosu: vinuri foarte bune in raport cu preturile la care se gasesc in magazine. Gama de sus, DCR si Flamboyant, evolueaza in continuare foarte bine la sticla. Dupa mine 2007 este perfect de baut acum, 2009 are complexitatea din '07 si '08 pusa laolalta, dar mai are de asteptat, iar Flamboyantul 09' are viata lunga in fata.

A completat fericit degustarile o scrumbie grasuta, la gratar, cu mamaliga, langa o Reserva alba 2011, fara eticheta, si feteasca tot alba, din tanc. Multumesc lui Dan, Cosmin, Bogdan, Mike si inca odata Bogdan, pentru o sambata reusita.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.