Verticala de sfarsit de an - Davino Flamboyant

Vinexpert a fost multa vreme pentru mine locul, poate singurul, la care puteai apela in situatii de criza ca sa cumperi un vin mai rasarit sau o scula de manipulat vinul. De cele mai multe ori pentru cadou si la preturi dintre cele mai mari. Dar in ultimul an ceva s-a schimbat. De fapt mai multe. Si poate nu doar in ultimul an, dar acum am observat eu. In primul rand winebar-urile deschise, culminand cu cel din Dorobanti. Apoi faptul ca au vinuri in exclusivitate (asta clar nu era o noutate). Si, cel mai important, organizeaza unele dintre cele mai reusite evenimente, publice, cand vine vorba de vinuri. O scurta cautare pe WineEvents e suficienta: Pere Ventura, Vereinte Winzer, Armagnac, Paul Mas, etc.

Incepand de anul trecut, ultima lor degustare din an se doreste a fi una speciala. Dupa verticala de Domaine Ceptura Rouge de la Davino, anul acesta in decembrie a fost randul Flamboyant-ului, vin ce a ajuns la maturitatea si posibilitatea de as etala evolutia in timp. 5 ani, dar nu consecutivi, pentru ca nu se produce decat atunci cand conditiile sunt aproape de perfectiune.

Inainte de a incepe verticala propriu-zisa, facilitata si comentata de Dan Balaban, actionarul majoritar de la Davino, am degustat o editie foarte limitata a unui Merlot Reserva 2007, vandut exclusiv de Vinexpert. Merlotul nu este unul din soiurile vinificate si vandute de sine statator la Davino, ci doar "on special request", de aici si unicitatea vinului. Desi un pic cam cald, nu a fost greu de observat cat de bun e, cu nas foarte intens cu arome de fructe uscate dulci, curmale si cafea. Taninii sunt la locul lor, atat cat trebuie, condimentul la fel iar finish-ul mediu-lung. 110 lei in seara cu pricina, nu stiu daca acum s-a schimbat ori daca se mai gaseste.

Despre Flamboyant se stie probabil deja ca se face din cabernet sauvingon, merlot si feteasca neagra, primul fiind majoritar. Sunt deja selectate, dupa 10 ani de experienta, parcelele cele mai bune pentru vinul de top de la Davino (daca excludem Reserva). Pentru fiecare an in parte, in afara de impresiile mele personale, am dat si cateva detalii tehnice, in italic ca sa le puteti sari usor daca va plictisiti. Daca, prin absurd, vreti mai multe, mai am, din fisa tehnica a fiecarui vin in parte, informatii foarte detaliate.

Davino Flamboyant 2003

14,3% alcool; zahar rezidual 3.6 gr/l; 6.450 de sticle imbuteliate; recoltat in octombrie-noiembrie 2003; 1.250 l/ha produsi; 7-9 luni in baricuri de stejar romanesc din care 70% noi, 30% la a doua folosire; proportiile soiurilor din cupaj: 80% cabernet sauvignon, 15% merlot, 5% feteasca neagra; invechire la sticla 16 luni.
Nas greu, inca inchis cu multa capsuna si fructe confiate. Gust la fel, cu foarte mult fruct, cacao, cu tanini puternici, corp mediu si final lung. Mai are multi ani de viata inainte si pare mult mai tanar decat 2006. O aerisire indelungata si un pic mai rece cred ca i-ar spori impactul.

Davino Flamboyant 2006

14,3% alcool; 3,54 gr/l zahar rezidual; recoltat pe 18 octombrie 2006; 9.873 sticle imbuteliate; 1.570 l/ha produsi; 12 luni in baricuri noi; proportiile soiurilor din cupaj: 81% cabernet sauvignon, 12% merlot, 7% feteasca neagra; invechire la sticla 24 luni.
Excelent. Aduce cu un vechi bordolez, vorba lui Cosmin, cu mult iod, foarte-foarte fructat, cu visnina, ciocolata, foarte complex, mult mai deschis decat celelalte. Gustul este lung, cu arome de piele, tutun, scortisoara, piper, usor mineral si tanini puternici. De baut ACUM, daca-l mai gasiti.

Davino Flamboyant 2007

14,7% alcool; 3,74 gr/l zahar rezidual; cules pe 26 octombrie 2007; 13.206 sticle imbuteliate; 1.450 l/ha produsi; 10 luni in baricuri de stejar romanesc, 80% noi, 20% la a doua folosire; proportiile soiurilor din cupaj: 80% cabernet sauvignon, 23% merlot, 7% feteasca neagra.
Asemanator cu 2006, dar parca lipseste ceva. Fara iod, nas mai retinut si ceva mai subtire. An foarte calduros. Fructe coapte, mentolat si ierbos (unii zic ca de la feteasca neagra), espresso, tanini foarte puternici.

Davino Flamboyant 2009
14,8% alcool; recoltat pe 27 octombrie 2009; 13.200 sticle imbuteliate; 1.450 l/ha produsi; maturat 9 luni in baricuri noi de stejar romanesc; proportiile soiurilor in cupaj: 82% cabernet sauvignon, 21% merlot, 7% feteasca neagra.
Foarte intens dar inca foarte crud. De o mare complexitate, cu foarte mult fruct, cafea si tanini puternici. Lemn si alcool foarte bine integrat. Candidatul pentru cel mai bun vintage al seriei, pana la urmatorul "cel mai bun".

Davino Flamboyant 2010

Fara fisa tehnica, deocamdata.
Mi-a fost dificil sa-l evaluez pentru ca este foarte tanar, "dark" si crud. Se simt desigur, arome: busuioc, menta, usor metalic, concentrat, agresiv, lemnul inca ia ochii iar taninii urla. Va fi lansat in prima parte a lui 2013.

Imi place sa trag concluzii la final: 2006 este absolut perfect de baut acum, anume de aceia ce vor si pot sa aprecieze un vin vechi. Daca nu, 2009, desi zic ca e pacat. 2003 o surpriza ce va rezista inca cativa ani buni.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.