Un NV de la Avincis: Feteasca Regala si Pinot Gris

Nu știu cum a ajuns Ghislain la combinația asta unică de Fetească Regală 2010, baricată 9 luni, cât un bebeluș bine crescut, și Pinot Gris-ul de 2011, dar tare curios sunt să aflu povestea din spatele blendului. Iarași nu știu câte probe și câte combinații a încercat, dar a selectat una bună. Încă nu m-am decis dacă îmi place mai mult decât Crâmpoșia sa 2011, dar probabil că da.

Oricum, chiar dacă a trecut ceva vreme peste el, vinul își păstrează nuanțele tinerești aurii strălucitoare, și nu dă de bănuit amestecul baricului până la primul nas. Inițial m-a surprins cu mirosul de porumb fiert, care se duce însă după un timp și lasă loc unor fructe: citrice amărui, mango, piersică, pe un fundal mineral și cu o notă fină de fum de lumânare. Tot baricul este cel care, pe lângă gustul ușor dulceag de vanilie, ii da și o anumită rotunjime, echilibru și corpolență. Totuși ramâne un vin fresh și viu, cu final mediu lung și amărui.

Secretul său stă în temperatura scăzută la care ar trebui băut. Eu recunosc că l-am uitat cam o oră în congelator pe la -10 grade. Pe măsură ce se încălzește în pahar, aromele iau amploare și pierde din subtilitate și echilibru. Totuși cred că ar putea îmbătrâni destul de frumos încă câțiva ani. Depinde și câte sticle s-au îmbuteliat, bănuiesc că nu multe.

Good job, Ghislain!

6 comments

  1. Nicusor Cazan 20 March, 2013 at 09:02 Reply

    Cum sa nu mai apara? Mai avem GoodWine la sfarsitul lunii unde vor mai fi ceva lansari. Sau te referi strict la Avincis?

    Cat despre invechire inca 2-3 ani. Iar pentru maniacii vinurilor vechi, probabil ca si 10 🙂

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.