Ascultand o pagina de istorie - Chateau Musar

Imaginea din mintea mea despre Chateau Musar pana acum foarte de curand: un francez plecat de ceva vreme intr-o tara de ne-vizitat (Liban), ravasita de razboi, unde vinul este interzis din motive religioase, care se chinuie sa produca, avand viile in zone aride incercand sa supravietuiasca vanzandu-si vinul numai la export.

Nimic mai gresit de-atat. Si mai rad de americanii ignoranti ce nu stiu nimic de Romania, in afara de Dracula.

Acum cateva zile toata imaginea asta s-a schimbat. Liban nu este chiar tara musulmana, razboiul s-a terminat de vreo douazeci si ceva de ani iar vinul se bea fara probleme cam pe oriunde. Mai mult, este una dintre cele mai vechi regiuni unde se cultiva vita de vie si inca mai au 6 soiuri autohtone cultivate numai acolo. Am aflat ca da, este vorba de un francez ce a plecat in Liban, numai ca asta s-a petrecut in secolul 12. Primul din familia Hochar care a inceput sa faca vin a fost Gaston in 1930, intr-o nicidecum zona arida, ci in Bekaa Valley, o vale fertila unde acum 10.000 de ani omul a inceput sa practice agricultura.

Schimbarea asta de imagine despre Liban si Chateau Musar mi-a provocat-o Serge Hochar, venerabilul proprietar si inca winemaker al cramei, la o cina privata organizata de Halewood International, cei care importa vinul in Romania.

Personaj devenit celebru la sfarsitul anilor '70, Serge Hochar a continuat afacerea pornita de tatal sau crescand-o sau tinand-o in viata atunci cand razboiul civil a lovit. A inceput sa faca vin inca de la 18 ani, studiile lansadu-le pe mai tarziu, dupa ce a prins mestesugul vinificarii de la parintele sau. Eforturile sale au fost rasplatite mai tarziu cand, in 1984, a devenit primul "Decanter Man of the Year".

Vinurile casei Musar sunt neobisnuite pentru cineva ce bea numai vinurile "comerciale" ale lumii vechi sau noi, deopotriva. Sunt vinuri influentate in primul rand de clima calda a zonei, de pamant si compozita sa dar mai ales de mana si viziunea winemakerului. Faptul ca viile sunt situate intr-o zona alpina, incepand de la 1000 de metri deasupra nivelului marii favorizeaza interventia minima pentru a pastra plantele si strugurii sanatosi. Sunt certificati ca producand vinuri organice.

Dar vinurile si povestea nu pot fi separate, asa ca va spun mai jos si de degustarea propriu zisa absolut non-conformista. Cand am ajuns la locul faptei, vinurile erau deja turnate in pahar si ne asteptau. Iar ordinea era surprinzatoare: Rose Jeune, Red Jeune, Musar Red, White Jeune si White Musar. Si astfel v-am enumerat si vinurile. Mai tarziu aveam sa aflam si logica din spatele acestei ordini.

Musar Jeune Rose 2011 - facut integral din cinsault, din vii de 40 de ani, nebaricat, ca de fapt toate vinurile din gama "tanara". Culoarea duce mai degraba catre cea a pinot noir-ului iar gustul este intens cu fructe si picanterii. Ii lipseste nota crocanta pe care noi suntem obisnuiti sa o gasim in general la rose-uri.

Musar Jeune Red 2011 - produs intr-un an cu clima total neobisnuita, ca mai fiecare an din ultima perioada, este un blend corpolent dar in acelasi timp vivace din cinsault, syrah si cabernet sauvignon. Culoarea violet spune cat de tanar e, desi au trecut aproape 2 ani peste el.

Chateau Musar Red 2005, vinul senzatie al serii. Din nou, 2005 fost un an cu vreme nemaiintalnita de 38 ani pana atunci, umed si cu temperaturi coborate ceea ce a insemnat intarzierea vinificarii. Tot temperatura scazuta a facut sa nu fie nevoie de controlul termic la fermentatie. Dar toate astea au dus la un vin fructuos, foarte bogat, echilibrat si cu tanini foarte cizelati. Vinul a stat 9 luni in tancuri de ciment, apoi un an de zile in lemn frantuzesc. Blendul final de cabernet sauvignon, cinsault si carignan a mai stat apoi inca 9 luni in tancuri, fiind apoi imbuteliat si mutat in crama din Ghazir, de la munte. Vinul ce nu este vandut niciodata mai devreme de 7 ani, este spectaculos si duce cu gandul la un bordeaux vechi, plin de condimente, fructe, pielarie, ciocolata si alte cate si mai cate. Este lung si catifelat.

Musar Jeune White 2012 - este vinul experiment al casei. A fost produs pentru prima data in 2006, de pe plantatii noi de viognier, vermentino si chardonnay, soiuri folosite numai pentru el. Rezultatul este un vin mai fresh decat celalte, dar corpolent si aromat, cu multe fructe exotice din cele grele.

Chateau Musar White 2005 - ultimul din seria neobisnuita a degustarii, un vin produs din vii foarte vechi de 50 - 90 de ani, neafectate de filoxera, aflate la 1300 de metri altitudine. Este un blend din doua soiuri foarte vechi locale, Obaideh si Merwah, stramosi ai chardonnay-ului si semillon-ului. Vinul este auriu stralucitor, matur, are nevoie de decantare si nu este nevoie sa fie excesiv racit. Aromele sunt din cele mai variate: fructe exotice, "nuci" de toate felurile, miere, ceara. Extractivitatea, greutatea si lunga perioada de vinificare a fost motivul pentru care a fost si ultimul in degustare.

Vinurile sunt aduse in Romania de Halewood International si in curand vor fi disponibile in magazinele lor. Cel mai sigur online. Dar daca nu mai aveti rabdare, eu voi face o comanda pentru mine (pentru ca nu mai am rabdare 🙂 ). Ca sa va alaturati nu trebuie decat sa-mi dati un mesaj sau sa completati formularul de aici (si pentru alte comenzi si evenimente viitoare).

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.