The Super Second Tuscans After Party

Mi-a fost imposibil sa-mi scriu note de degustare pentru cele 10 vinuri de miercurea ce tocmai a trecut, de la degustarea de super second Tuscans. Gazda fiind, impreuna cu Cosmin, a trebuit sa fac conversatie si socializare. Dar stati linistiti, n-am facut din obligatie; chiar mi-a placut ;).

In primul rand sa lamuresc ce sunt super toscanele, pentru ca probabil nu toata lumea stie. Super toscanele sunt vinurile ce nu respecta normele DOCG din Toscana. Pe scurt, sunt vinurile produse de acei producatori care prefera sa combine soiuri internationale alaturi de, dar nu intotdeauna, cele locale, in principal sangiovese. Astfel avem vinuri avand la baza diverse blenduri de merlot, cabernet sauvingon, petit verdot si shiraz. Rezultatul difera de clasicele Chianti & Co; sunt mai apropiate de cele bordoleze dar cu un plus de fructuozitate si exhuberanta, tipica italiana.

Asta este linia pe care am observat-o si dupa degustarea celor 7 vinuri de miercuri. Diferite intre ele, desigur, din pricina diverselor soiuri folosite, dar toate vivace si pline de fruct si condimente.

Le enumar mai jos. Cateva note de degustare gasiti in postul lui Mihai, care a avut timp sa le noteze si sa le fotografieze.

  • Prosecco Vila Sandi
  • Contadi Castaldi Brut, Franciacorta
  • Gaja Ca’Marcanda Magari 2009
  • Petra Zingari 2008
  • Marchesi de Frescobaldi Luce della Vite Lucente 2009
  • Marchesi de Frescobaldi Castello di Nipozzano Mormoreto 2009
  • Tenuta di Trinoro Le Cupole Rosso 2008
  • Tenuta San Guido Guidalberto 2008
  • Tenuta dell’Ornellaia Le Serre Nuove dell’Ornellaia Bolgheri 2010
  • Billecart-Salmont Brut NV

Vinurile sunt importate in Romania, dar sunt destul de greu de gasit in magazinele de specialitate. Restaurantele cu meniuri de vinuri generoase si atent studiate le comanda mai des.

Si pentru ca am ajuns si la subiectul asta, sa va spun ca degustarea am tinut-o la nou deschisa Vinoteca Opera, restaurant cu planuri mari in ceea ce priveste vinurile. Nu am incercat multe feluri de mancare de la ei, dar mi-a ramas in minte un desert pe care nu l-am mai intalnit in alte locuri, cu o baza de cheesecake si o spirala de spuma de ou cu zahar caramelizat on top.

Pentru ca sunt cateva vinuri pe care vreau sa le "aprofundez", in special Magari 2009, Mormoreto si Guidalberto 2008, voi face o comanda peste vreo doua zile. Daca va intereseaza lista de preturi, dati-mi un email. Daca vreti sa stiti ce-o sa comand data viitoare si vreti sa participati, inscrieti-va aici.

Pe curand, la urmatoarea degustare cu vinuri bune. Cel mai probabil Chateauneuf du Pape, la sfarsit de iulie.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.