Doar riesling

Saptamana asta am facut o greseala grava. Am pus un feihnherb dupa auslese in ordinea degustarii. Nefericita intamplare s-a produs la Goccia, restaurantul nou de la Romana, unde consultant (sic 😉 ) este tipul mic si cu parul mare de la MasterChef de la ProTV. Am mai fost odata aici, cand cu degustarea de chateauneuf-uri cu Cosmin de acum cateva saptamani. A fost OK.

De data asta a fost un "private diner" in vreo 12 oameni, unde, nu stiu daca v-ati dat seama, dar am pus pe masa niste rieslinguri. Vreo 9 in total. Am inceput cu un J.B. Becker Spatlese Trocken 2010, producatorul mustacios old school pe care l-am cunoscut la ProWine anul trecut. Recomandare din partea lui Herr Bauer. Bun, fin, clasic. Vinul!

Apoi am avut o verticala a celui mai popular producator de riesling de pe blogurile romanesti, Geiben. Aproape toata lumea din online l-a comandat, l-a incercat si l-a laudat pentru ce livreaza pentru bruma de bani pe care o cere. Noi am avut Auslese-ul Thornicher Ritsch din 2003, 2005, 2006, 2007, 2009 si 2010. Previzibil, gustul variaza de la ceara, miere, un pic de mentol si spicy catre fructuos, citric, proaspat. Un plus pentru 2006 si 2009.

Apoi a urmat greseala. Feinherb-ul Spatlese Bremmer Calmont 2010 de la Laurentiushof, cel cu viile plantate pe cele mai abrupte pante cu vita din lume. Stiam ca Feinherb inseamna mai putin zahar decat un auslese dar mai mult decat trocken, si cu toate astea l-am pus dupa Geiben. Binenteles a dat senzatia de acru, dealtfel el fiind un vin excelent. L-am incercat chiar acolo sus pe cele mai abrupte pante si inca de cateva ori acasa.

Dar macar am incheiat apoteotic cu un Beerenauslese de la cei doi mosuleti de la Alfred Merkelbach. Un 2006 Urziger Wurzgarten. Dulce dar cu excelenta aciditate, miere cu citrice. Lung. E tot ce ai nevoie pentru desert.

E greu sa te orientezi in lumea numelor imposibile de rieslinguri Germane. Trebuie mult exercitiu. Exercitiu la care lucrez… Si pentru cei care nu inteleg ce inseamna trocken, feinherb, auslese si beerenauslese promit sa ma intorc cu un post despre ce inteleg eu.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.