Crama Rotenberg Merlot 2006

La vremea lui acest merlot a provocat o mica furtuna in minuscula lume romaneasca a pasionatilor de vin. Titlul de "cel mai bun merlot din Romania”, acordat de Vinul.ro, l-a urmarit multa vreme dupa aceea si a avut menirea de a pune practic Crama Rotenberg in lumina reflectoarelor si, automat, in văzul consumatorilor avizati si dispusi sa cheltuiasca ceva bani pe vin.

Astazi, la cativa ani de atunci, curiozitatea m-a mânat să deschid unica mea sticla din mica mea colectie de vinuri vechi romanesti. Si, ca sa incep cu concluzia, l-am deschis cu 1 sau 2 ani prea tarziu.

Culoarea este deja evoluata, cu marginile caramizii bine de tot si cu o oarecare opacitate, de inteles daca ne gandim ca este nefiltrat. Initial nasul este inexistent, dar odata cu aerarea in sticla, in decurs de 1-2 zile, apar celebrele visine salbatice, acum usor putrede, din visinata, curmale dulci deshidratate si rom. Notele vagi dulcege, fructuoase, acum palide, ne amintesc parca ca Liviu Grigorica a avut un cuvant de spus.

Gustul este dominat, dar dominat clar, de o aciditate foarte ridicata. In rest nu sunt foarte multe lucruri de spus in afara unui post gust amarui ce vine devreme si pleaca tarziu, o structura inca vie si tanini destul de uzati.

Vinul este la vanzare pe siteul producatorului la pretul de 300 de lei.

Astfel de experimente, inca putine posibile cu vinuri romanesti, sunt absolut necesare pentru a dimensiona capacitatea de evolutie in timp, de tezaurizare si, de ce nu, de investitie in vinurile de top romanesti. Chiar daca rezultatul nu este de fiecare data cel asteptat.

Va urma.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.