Noblesse oblige

Duminică seara (adică pe 20 septembrie pentru cei ce vor citi postul ăsta peste ani și ani) am fost rugat / invitat să vorbesc 20 de minute despre vinurile românești în general și despre 5 dintre ele în particular. Audiența, niște oameni bine, chiar foarte bine așezați într-o companie multinațională. Olandezi, people from UK, un neamț, restul români, nu foarte mulți.

Mă gândeam că poate vă interesează ce au zis ei, ne-cunoscatori într-ale vinului, dar, cel puțin 3 dintre ei, foarte interesați, despre etichele ce urmează:

Cramele Recaș Solo Quinta 2014 - nu avea cum să nu-i atragă. Primul vin al serii, poveste cool cu soiurile albe și soiul roșu făcut alb, bombă de arome. S-a auzit un scurt “wow" la un moment dat urmat de întrebarile tradiționale dacă îl pot găsi în UK, Germania sau Olanda. Se poate, le-am zis. Și la preț bun 😉

Cuvee Amaury 2012 - aici s-au mai domolit puțin după blastul inițial. Na, vin serios, la locului lui, bun, nimic de reproșat. O singură remarcă ce merită notată: “you can’t do anything without Chardonnay"

Apoi am trecut la roșii.

Novac 2011 de la Stirbey - lumea l-a apreciat. “E altceva dom’le”. Extrem de curioși, mai ales când le-am zis că e singurul vin din lume făcut doar din soiul ăsta. La fel, interesați dacă îl găsesc de cumpărat în tările lor, iar eu am raspuns afirmativ.

Davino Purpura 2011 - nu avea cum să nu le placă! Au remarcat cât de concentrat e, cât de neagră e feteasca neagră. Un domn din UK a remaracat că nu îl poate asocia niciunui gust cu care să se fi mai întâlnit. Na, de unde să mănânce briții prune uscate și afumate?

La Soarele 2007 de la Vinarte n-am mai stat, că mă grăbeam, dar le-am zis două vorbe, de bine, după care i-am lăsat să-l bea la masă. Oricât l-am lăudat eu, tot mi-au aruncat-o că e plină lumea de caberneturi senzationale ca ăsta al nostru.

Drept urmare cam asta a fost și concluzia. Hai să vindem străinilor novac și feteasca și nu caberneturi și merloturi de 100 de puncte, că e sătulă lumea de ele.

A, ne-am adunat la Palatul Noblesse, de unde și titlul postului.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.