Mega Super Tuscans

Nu văd sensul discuției dacă vinurile au fost bune sau nu. Toată lumea știe că sunt bune. Ce a fost însă interesant de observat și de dezbătut sunt diferențele majore dintre vinuri (normale, dacă stai să te gândești că sunt blendurile diferite) dar mai ales, comparativ, între anii aceleiași etichete.

De exemplu, vă zic doar așa, Sassicaia 2013 versus Sassicaia 2009. 2009 puternic, copt, s-ar putea spune despre el cu ușurință că este o mică bombă. Pe partea cealaltă, 2013 este atât de Bordeaux, de Bordeaux din ăla clasic, cu o aciditate atât de ridicată încât în prima fază te uiți cu o sprânceană ridicată la pahar. Însă după un round-up complet, te întorci la el cu admirație și îți spui "da, ăsta este un clasic".

La fel și între Ornellaia 2013, copt și greu, și Ornellaia 2007, cu nas puternic de ciuperci / trufe sau cafea, depinde pe cine întrebi.

Stilul puternic fructuos-dulceag și "ready to drink now" pare să fie trendul, inclusiv la Solaia 2011, pentru că nu?, acestea sunt vinurile care astăzi primesc cele mai bune review-uri și pentru că nevoia de cash este și ea din ce în ce mai mare.

Masseto 2013 de departe cel mai bine echilibrat, catifelat și așezat vin al serii, puterea merlotului single vineyard fiind în cazul de față greu de contestat. Însă nu poți să nu te gândești dacă nu cumva cei peste 600 de euro ceruți pentru o sticlă nu ar fi mai bine cheltuiți pe 10 sticle de Tua Rita Giusto di Notri, de exemplu, 2008-ul fiind o dovadă clară că vinul are mulți-mulți ani de trăit și că de fiecare dată când îl vei bea,  va livra.

Mențiuni speciale pentru un rar spumant roșu din Pinot Noir de la Vaux din Rheingau (ceva ce nu am mai băut până acum, care inițial nu mi-a plăcut, dar acum, privind retrospectiv, nu aș zice nu la încă o încercare) și pentru un riesling de Mosel, Ansgar Clusserath Trittenheimer Apotheke Riesling Spatlese 2011 pe numele mic, să te lingi pe degete și mai multe nu (nu exagerez).

Mulțumiri organizatorilor pentru invitație.

(Pozele nu sunt ale mele, că mie mi s-a spart geamul camerei de la iphone. Le-am luat de la Alina și Ionuț.)

(Pe aproape oricare dintre vinuri îl puteți avea acum scriindu-mi aici sau, pe viitor, aici dacă intrați în grupul de prieteni și cunoștiințe Hebdo Vin)

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.