Wines of Romania - Pure Experiences (Alina a făcut-o din nou)

După câteva proiecte mari, CrameRomania.ro și Revino, plus încă câteva mai micuțe, încăpățânata și energica Alina Iancu o face din nou. De data asta este vorba despre un proiect video, un documentar de călătorie, alături de Robert Marshall, englezul chic aflat de mai bine de 10 ani în Ro.

Tema declarată a filmului este vinul, Feteasca Regală, și așa și începe, cu o imersiune în filozofia celor de la Villa Vinea, crama de pe Târnave. În partea a doua însă, mai lungă și mai consistentă decât prima,  focusul se mută pe experiențele culinare, produsele și micile afaceri locale transilvănene.

Ce concluzii trag eu după cele 33 de minute de film? Fapt cunoscut și logic, vinul a fost, este și rămâne în planul doi, oamenii fiind atrași în primul rând de gastronomie, nu de alcool. Apoi că vinul făcut acasă, "căpșunica", este în continuare cel mai prezent și consumat la românii, maghiarii și sașii transilvăneni. Și că nouă, ca nație, ne lipsește educația, în special cea antreprenorială, majoritatea celor ce apar în film întorcându-se cu know-how din afara țării sau colaborând cu business-uri locale fondate și conduse de străini. Și că în centrul Transilvaniei timpul se masoară diferit, mai lent decât în restul lumii, asta ne-fiind neapărat un lucru rău. A, și nu în ultimul rând, Robert nu este nici ruda și nici trimisul Prințului Charles în România.

Pentru a avea impact, Alina nu trebuie să se oprească aici. Astfel de proiecte trebuie să continue pentru a atrage și mai mult atenția, pentru a nu rămâne doar o încercare. Dar pentru asta Alinei îi trebuie auto-motivație și resurse proprii deoarece din partea celor care chiar ar trebui să se ocupe nu va primi nimic.

Filmul întreg, mai jos.


Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.