Feteasca Neagră which must not be named - Dagon Estate Sandridge 2016

Un vin ce a apărut mai întâi ca un zvon dar care de curând a lovit puternic, odată cu degustarea și cu aflarea prețului.

Strugurii provin doar de pe câteva rânduri, cele mai de sus, a celei mai vechi și mai bune parcele a cramei, de pe un vârf de deal. Rândurile astea ies în evidență pentru că doar ele stau pe un sol foarte nisipos, de unde și numele vinului. Fermentația s-a făcut în vas de inox deschis după care a stat pe rând prima dată în baricuri noi de stejar românesc apoi în baricuri folosite, până în aprilie anul ăsta (2018), când a fost îmbuteliat.

Dagon Estate Sandridge Feteasca Neagră Reserve 2016

Masiv, concentrat, cu structură excelentă făcută să țină tot asamblajul legat pentru mulți ani. Caracteristicile aromatice ale feteștii negre sunt toate la locul lor, foarte bine echilibrate și armonizate.

O să-mi ziceți că sunt nebun. 300 de lei un vin românesc? Și Fetească Neagră... Da, ce să zic... Pe de altă parte sunt doar 666 de sticle produse 😉, sunt foarte multe deja vândute unui băiat din UK, iar în 2017 nu s-a făcut. Următorul vintage o să fie 2018 disponibil probabil în 2020. Mark Haisma, un australian ce face vin în Burgundia, obișnuit să vândă cu 200 EUR bucata sticlele sale franțuzești, este winemaker-ul. Să mai continui? Cine are timp și spațiu (well, și bani) să-l țină și să-l bea peste 10 ani o să fie "the chosen one". Nu a fost lansat oficial și nici nu cred că o să fie pentru că in curand nu vor mai avea ce să lanseze.

Vă las pe voi să judecați dacă își merită sau nu banii 😀

     

Câțiva au făcut-o imediat după Hebdo Tasting Lab #5 unde a fost prezentat și dezbătut

"Mă așteptam la un nas mai puternic dar pe post gust era bun - aș zice că era destul de echilibrat și interesant per total vinul"

F.V.

A fost bun, dar la 300 nu mă încumet.

C.M.

Pe mine nu prea m-au convins... (vinurile de la Hebdo Vin Tasting Lab #5, n.r.) În dimineața asta nu m-am trezit tocmai fresh...

C.B.

Eu azi (a doua zi după Hebdo Tasting Lab #5, n.r.) mai țin minte doar vinul franțuzesc și Feteasca Neagră de 330.

C.S.

Găsiți vinul pe Hebdo Vin. Există și în variantă magnum.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.