Workshop international

Pauză pentru săptămâna asta la evenimente culinare şi degustări. Asta pentru că acasă s-au strâns multe sticle din toate colţurile lumii, spaţiul nu este chiar foarte mare iar vinurile nu vreau neapărat să la ţin la învechit. Aşa că, împreună cu alţi câţiva oameni interesaţi, am trecut la explorat.
Propunerea mea a fost să începem cu un vin foarte proaspăt şi tineresc, un Sabathini de la Erwin Sabathi, continund apoi cu piesa de rezistenţă, Har'el de la Clos de Gat (Judean Hills), şi încheind într-o notă dulce, cu un Mavrodafni, de care am mai povestit şi aici.
Austriacul trezeşte simţurile încă din momentul în care îl torni în pahar, efervescent aproape ca un spumant. Culoarea galben verzuie îi trădează vârsta fragedă de mai puţin de un an. Fiind un mix de Riesling Italian (Welschriesling) şi Sauvignon Blanc, ne-a fost destul de greu să îl asociem cu ceva cunoscut. Cu toate astea, se simte buchetul floral, iar în gură, deşi nu persista foarte mult, este un pic înţepător, condimentat. Cu 11% alcool, este excelent pentru vremea caldă de acum, iar în combinaţie cu perele de pe platoul pe care am să vi-l descriu mai târziu, foarte agreabil.
După o decantare prealabilă, subiect şi pentru un photo-shooting prelungit şi riscant pentru pereţii albi, a intrat în scenă Cabernet Sauvignon-ul  isrealian. O surpriză foarte plăcută pentru noi, care nu ne mai întâlniserăm cu această zonă. Vinul este unul complex şi impresionează de la culoare şi până la post-gustul prelung cu note de fructe negre de pădure. Diferenţele, plăcute de altfel, faţă de un Cabernet Sauvignon "clasic" cred că vin şi de la procentele destul de mici de Merlot şi Petit Verdot mixate aici. Concluzia, un vin deosebit cu care aş vrea să mai am plăcerea să mă mai întâlnesc, poate chiar la el acasă, unde să-i cunosc şi fraţii.
Seara s-a încheiat într-un mod agreabil cu ciocolată şi Mavrodafni, de care aminteam la început.

 

Totul, mai puţin dulcele grecesc, a fost acompaniat de platourile cu măr, pară, nuci, brânză albastră, camembert, parmezan, emmentaler, pâine neagră, pâine cu seminţe de in şi pâine cu măsline. M-am gândit să acopăr cât mai multe combinaţii pentru a experimenta cât mai mult.
Experimente care or să fie repetate, negreşit, dar cu alţi actori principali ;).

1 comment

  1. FlorinV 5 July, 2010 at 13:59 Reply

    Ca participant direct la workshopul din articol, doresc sa apreciez in mod deosebit organizarea si antrenul oferite de gazde.

    Despre vinuri si gustari, numai de bine. Iar Har'el… simply rulez! Numai bun pentru mamele de fete: plin de caracter; cuminte, la locul lui in decantor; degajand un parfum fin de fructe; afisand un rosu numai bun pentru covorul din sufragerie (organizatorii stiu de ce 😉 ) si avand un postgust senzational, mai-mai ca iti vine sa il pui intr-o rama, pe noptiera (oare cat mai e pana cand tehnologia o sa atinga si acest nivel?!).

    Hmmm, ajunge cu visarea! Acum ma intorc la treaba. Astept cu interes urmatorea sesiune de degustare…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.