O ocazie deosebita

O ocazie deosebită însoţită de licori deosebite. Nu am să insist pe ocazie, dar vreau să povestesc de un vin demi-dulce şi un prosecco pe care le-am băut într-o "harmonie" aproape perfectă.

Pe prosecco n-am să insist foarte mult. Doar că a fost extrem de proaspăt, fructos, prietenos şi apreciat de toată lumea care l-a băut. Din păcate, din cauza ploii, a ratat şedinţa foto din natură. Vreau doar să spun că se numeşte Della Dosa de la Azienda Agricola Sfriso, din una din regiunile italiene tradiţionale pentru prosecco, Venetto. L-am cumpărat în timpul şederii la foarte ospitaliera donna Paula, al cărei fiu îl şi produce. Preţul, numai 6 euro.

Revin la norocosul care a avut şansa să fie fotografiat într-un decor liniştit şi sălbatic. Este vorba de "Sfânta Ana" 2007, de la Crama Oprişor. Face parte dintr-o gamă numită "Cupola Sanctis" alături de alte două vinuri, "Sfântul Gheorghe" şi "Sfântul Dumitru".

Câteva date tehnice. Este o ediţie limitată. Noi am băut sticla cu numărul 3422 :). Este o combinaţie unică, din câte ştiu eu, în România, producătorul punînd laolaltă Cabernet Sauvignon şi Zinfandel, soi tipic pentru Italia şi California, şi mai rar întâlnit la noi. Oricum, rezultatul este remarcabil, ce iese din tiparele cunoscute, chiar dacă este un vin demi-dulce, ce aminteşte de gusturile aşa-zis "comuniste" ale consumatorului român.

Pe lângă aroma neobişnuită, dulce şi plăcută, culoarea şi aspectul impresionează. Este foarte "gros" şi cu greu îl poţi roti în pahar. Aproape că intensa culoare, un cărămiziu pătrunzător, rămâne pe pahar.

Sticla s-a terminat, dar nu atât de repede precum prosecco. Din fericire, perechea ei este pusă la loc întunecos, probabil având numărul 3423 :). Nu ştiu când ar fi cel mai bine să o deschid. Dar probabil o să fie tot pentru o ocazie deosebită.

3 comments

 1. Paul Marculescu 6 July, 2010 at 17:29 Reply

  Hmm, prosecco … asta-mi aminteste de vremurile cand aveam un frigider functional. Vremuri cu aperol spritz, in care prosecco castiga premiul pentru cel mai bun rol secundar.

  Apropos, cum pot pastra optim niste sticle de vin in casa, in conditiile in care nu am frigider?

 2. Cazan cu Vin 6 July, 2010 at 17:34 Reply

  Nu trebuie sa-ti faci griji. In Suedia ar trebui sa-ti faci griji sa nu inghete in casa :).

  De fapt, nici nu trebuie sa-l tii in frigider, daca temperatura din camera e constanta si nu foarte ridicata, daca sticla nu e tinuta in soare sau lumina puternica si daca sta culcata ca sa tina dopul umezit (daca e de pluta), ar trebui sa fie bine.

  Sigur, asta nu pentru durata indelungata, da pe termen scurt-mediu, nu cred sa fie o problema. Iar de termen lung, nu cred sa fie vorba in Suedia 😀

 3. Paul Marculescu 11 August, 2011 at 19:14 Reply

  Hmm, prosecco … asta-mi aminteste de vremurile cand aveam un frigider functional. Vremuri cu aperol spritz, in care prosecco castiga premiul pentru cel mai bun rol secundar.

  Apropos, cum pot pastra optim niste sticle de vin in casa, in conditiile in care nu am frigider?

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.