Vinuri romanesti la Praga

Mai toată lumea ştie că vinurile româneşti nu sunt foarte cunoscute şi nici foarte prezente prin alte ţări. În afară de cunoscători, şi probabil nici aceea foarte mulţi, sunt destul de puţini oameni care să fi auzit de calitatea din ce în ce mai bună, zic eu, a ceea ce se produce la noi.

În cele trei luni de când sunt aici, am avut de câteva ori ocazia să vorbesc cu pasionaţi, marea majoritate olandezi (da...la Praga), care mai de fiecare data mă întrebau ce beau de obicei. Şi nu îşi ascundeau mirarea când le spuneam, foarte încântat, că prefer cu precădere vinuri româneşti.
"Aveţi aşa ceva?".
"Da. Şi unele sunt chiar foarte bune".
Acesta este poate un răspuns bun pentru vinuri, dar mai puţin bun pentru mine. Acum trebuie să umplu valiza cu cât de multe sticle pot. Săptămânal.

Revenind la ce vreau să povestesc, colindând magazinele în căutare o sticlă de vin care se ne însoţească seara, am găsit pe rafturile unui magazin specializat o Fetească Neagră 2007 de la Vinarte. Preţul, undeva la 240 de coroane, adică aproximativ 40 de RON. Prin România vinul respectiv costă probabil în jur de 20 de RON aşa că diferenţă e destul de mare. Chiar foarte mare.

Încântat de descoperirea românească dintr-un magazin destul de arătos (de cumpărat, nu am cumpărat, că pe asta îl găsesc şi acasă), am continuat plimbarea. La Tesco, o noua surpriză. Prahova Valley, câteva sortimente, alături de sora lor de peste Prut, Cricova. Ce m-a uimit a fost că eticheta acesteia din urmă, inclusiv soiul de strugure, era în limba cehă. Înţeleg de aici că românii de peste Prut fac mai multe eforturi să impresioneze şi să atragă, ceea ce-i bine.

Mai multe nu mai am să spun, în afară de o poză nereuşită.

1 comment

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.