Cadouri, cadouri....

"Va aştept cu banii şi idei de cadou”. Propoziţia asta o aud aproape în fiecare săptămână la câte-o zi de naştere. Şi aproape întotdeauna, nicio idee; numai bani. Apoi încep discuţiile. Şi unde mai pui că acum a început şi cea mai grea şi nebunească perioadă, cea a cadourilor de Crăciun. Agitaţie, înghesuială, nervi.

Nu am scris textul asta că să ştiţi ce să-mi luaţi de Crăciun 🙂 şi nici cu vreo referire subtilă la minunatul decantor pe care l-am primit de curând, pentru care le mulţumesc încă odată celor ce mi l-au dăruit. Este doar o sugestie pentru ce ar merge drept cadou pentru un iubitor de vin, şi nu numai, plus o observaţie personală asupra situaţiei produselor de acest gen în magazinele de pe la noi.

Cel mai la îndemână este să mergi la supermarket şi, în funcţie de câţi bani ai pe card sau în portofel, să cumperi o sticlă de vin. Dar în momentul în care te întrebi "pe care?", încep să apară indoielile. Dacă este un connaisseur şi îi cumpăr ceva prost, chiar dacă e scump? Dacă nu pic pe gusturile lui / ei? Dacă dau prea mulţi bani de pomană că oricum nu ştie să aprecieze?Aşa că, dacă nu ştim exact ce vrem sau ce vrea, mai bine nu.

Următorul pas este să cauţi pe internet la magazinele de specialitate. Şi încă de pe prima pagină avem coşurile gourmet, unde aproape întotdeauna ori vinul, ori ciocolata ori delicatesele culinare nu plac şi ajung invariabil la coşul de gunoi. Totuşi, dacă sunt alese cu atenţie şi în cunostiinta de cauză, în final pot avea succes. Le trecem la categoria "idee de rezervă" şi mergem mai departe către accesoriile de vin.

Iar aici pot să spun, chiar dacă nu cu toata mâna pe inimă, că lucrurile stau mai bine. Avem pahare speciale pentru vin, care întotdeauna dau bine pe masă sau pur şi simplu în mână, pe canapea, la o şuetă. Celebrele cutii de lemn cu tot felul de unelte pentru destupat, turnat şi păstrat vinul care sunt folosite atât de des încât până la urmă uităm de ele şi tot la desfăcătorul ăla vechi din bucătărie ajungem. Decantoare cu forme care mai de care mai senzuale. Tirbuşoane sofisticate şi foarte scumpe. Dispozitive de răcit sau păstrat vinul la o temperatură propice. Literatură de gastronomie şi vin, din ce în ce mai prezentă în librării (Cine n-ar fi curios să citească ce-a mâncat Radu Anton Român prin călătoriile prin ţară, şi mai ales ce a băut la masă?) Şi de ce nu, pentru persoanele cu dare de mână sau pentru cei care caută ceva mai special, avem frigiderele de păstrat vinul, care au început şi la noi să apară în forme variate, cu funcţii diverse şi cu preţuri mai mari sau mai mici.

Dacă lucrurile merg cât de cât bine în online, în magazine situaţia diferă. Aici din păcate nu prea există diversitatea pe care o vedem pe internet şi mai ales pe paginile din afară. În general găsim doar câteva produse din cele mai sus, şi de cele mai multe ori doar câte un singur exemplar, care şi ăla se întâmplă să fie chiar cel expus, plin de praf şi un pic ciobit sau crăpat.

În comparaţie cu ce se întâmplă la noi, unde cultura vinului mai are muuult de evoluat, în magazinele şi magazinele on-line din afară, şi mai ales America, există o explozie de produse care orbitează în jurul vinului. Primesc pe e-mail sau văd pe facebook tot felul de articole şi link-uri de la reviste, bloguri sau site-uri dedicate vinului unde se dau idei şi se face publicitate la tot felul de produse, care mai de care mai neobişnuite, colorate, discountate şi nu neapărat utile.

Eu, un pic mai pragmatic, am o listă on-line de cadouri pe care mi-ar place să le primesc, la care adaug de fiecare data câte ceva ce mi-ar plăcea să-mi cumpăr, şi pe care o ofer spre consultare celor care întreabă: "ce să-ţi mai iau mă cadou, că habar n-am?”. Poate sunt un caz extrem, dar de multe ori lista asta poate să scutească juma' de zi de pierdut prin magazine :).

Voi la ce cadouri va gandiţi?

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.