Comandăm de la Vinarte. Dar ce?

Interes mare pentru vinurile celor de la VinArte, şi în general pentru vinurile bune, desigur, dar întrebarea ce stă pe buzele tuturor este: "ce să alegem?". De aceea m-am gândit să fac şi câteva recomandări publice :). Recunosc că experienţa personală cu aceste vinuri este destul de limitată, având ocazia să degust numai câteva, ăsta fiind şi unul din motivele pentru care am pus la punct comanda asta. Dar suntem totuşi în secolul 21, când cantitatea de informaţie este mult mai mare decât ne-ar putea folosi vreodată. Problema este cum să o filtrăm în aşa fel încât să ajungem la cea relevantă.

Aşa că m-am pus pe săpături. Ce ai putea să faci altceva prima dată decât să-i întrebi pe profesionişti? Şi de aceea avem ghidurile de vin. De data aceasta l-am folosit pe cel mai recent lansat, cel al specialiştilor de la Vinul.Ro. Nici ei nu au reuşit să acopere oferta destul de mare a celor de la VinArte, dar ceea ce am găsit acolo este foarte folositor.

Ca bonus şi ca indicaţie suplimentară putem folosi rezultatele Premiilor de Excelenţă, eveniment organizat în toamna anului trecut de aceeaşi echipă inimoasă de la Vinul.Ro. Iar vinurile celor de la VinArte îşi au locul lor în clasamente.

Urmează, nu că ar fi o ordine a relevanţei, opiniile entuziaştilor care zi de zi scriu despre experienţele lor în ceea ce priveşte vinul. Deşi în număr destul de mic, dar în creştere, aceşti "evanghelişti" împărtăşesc informaţii valoroase mai ales pentru că vin din partea cunosumatorului avizat sau foarte avizat.

La toate acestea adaug recomandările mele personale. Recomandări subiective, recunosc, pentru că pentru mine personal, pe lângă calitatea vinului, apreciez foarte mult povestea din spatele lui.

Dar să facem recomandările...

Prince Matei, DOC, Dealu Mare, merlot, sec, 2007 - unul dintre vinurile de top din România, vin care în mod constant face impresie frumoasă la concursurile internaţionale. Unul dintre puţinele, dacă nu chiar singurul, de la noi care poate susţine o degustare pe verticală. O istorie lungă (pentru vinurile Româneşti!) susţinută an de an de o calitate excelentă şi constantă. Lipseşte anul 2005, când, lucru de apreciat, nu a fost produs din cauza calităţi mai slabe a strugurilor. Vinul acesta mi-a atras atenţia în urmă cu câţiva ani, când am avut plăcerea să cunosc un expat francez, şeful unei companii financiare franceze de top, proprietar de vie şi connoisseur, care când venea vorba de vinuri româneşti, bea aproape exclusiv Prince Matei. Acelaşi vin l-a făcut, din spusele lui, pe Alibuş, unul dintre cei mai prolifici bloggeri de vin de la noi, să se apuce de scris, iar ăsta a fost un lucru bun :).

Prince Mircea, DOC, Vanju Mare, merlot, sec, 2008 - vin pe care, sunt sigur, toţi îl cunoaşteţi după forma sticlei şi etichetă. Este prezent atât de des în rafturile magazinelor încât există tendinţa de a fi ignorat. Iar asta nu este corect. Este considerat "fratele mai mic" al lui Matei dar cu toate acestea în topul degustărilor comparative Vinul.Ro al vinurilor de la raft din 2010, se află pe primul loc, cu 84 de puncte (din 100). Medalia de argint la categoria vinurilor roşii din retail confirmă cuvintele frumoase scrise despre el de Răzvan, unul din cei mai vechi şi mai împătimiţi bloggeri şi promotori ai vinului.

Soare, DOC, Samburesti, cabernet sauvignon, 2005 - vin care pe mine, nu ştiu de ce, mă face curios să-l încerc. Destul de puţine referinţe despre el dar având cuvinte de laudă.

Sirena Dunării, DOC-CIB, 0,5 l, Vanju Mare, riesling, dulce, 2001 - tip de vin destul de rar întâlnit la noi. L-am întâlnit anul trecut la o degustare la Ginger unde a fost surpriza serii. Faptul că a primit singura medalie de aur pentru vinuri albe HoReCa la premiile Vinul.ro îl recomandă ca o experinta deosebită.

Castel Stârmina, DOC, Vanju Mare, roze, demisec 2009 - se numara printre roze-urile de top româneşti de anul trecut, primind în ghidul Vinul.ro, 73 de puncte, puncte ce indică un vin peste medie. Paharnicul îl recomanda ca fiind un roze "lejer dar cu personalitate".

Mă opresc deocamdată aici cu recomandările, dar ştiţi unde să mă puteţi găsiţi.

Weekend plăcut.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.