"Vin" de la Recaş

Am revenit cu câteva recomandări, aşa cum m-am priceput eu mai bine. Dacă mai aveţi şi altele, sunteţi invitaţii mei.

Prima este pentru Cuvee Uberland care, cum vă spuneam, este cel mai bun vin produs de Cramele Recas. În primul rând, ce ne spune producătorul pe site:

"Cuvee Uberland este o capodoperă vinurilor roşii al Cramelor Recas. Începând cu strugurii selectaţi manual din zone foarte mici din cele mai bune parcele ale podgoriei Cramelor Recas, este vinificat 'mestesugareste', apoi învechit în barrique transilvănean timp de 14 luni, este pur şi simplu cel mai bun vin roşu al Cramelor Recas produs vreodată. Compus atent dintr-o selecţie din cele mai bune soiuri de merlot (85%), Cabernet (10%) şi Fetească Neagră (5%), este deja cel mai medaliat vin al Cramelor Recas - cu un succes răsunător la Concursul Mondial din Bruxelles 2008 unde a câştigat medalia de aur, iar la Mundus Vini 2008 în Germania a câştigat o medalie de argint (amândouă competiţiile au fost competitive cu 5000 - 8000 de vinuri în concurs)."

Eu recunosc că încă nu am băut acest vin mult lăudat. Am o sticlă la care privesc cu jind în fiecare zi încercând să găsesc ocazia potrivită pentru a o deschide.

Solo Quinta - o nouă "versiune" a fost lansată la finele anului trecut, şi anume cea din 2010. Având în vedere impresiile foarte bune din anii precedenţi, este un vin care merită încercat. Interesant şi unic deocamdată în România pentru vinurile albe, sunt soiurile de struguri folosite. Are la bază 5, sauvignon blanc, chardonnay, fetească regală, muscat şi fetească neagră vinificată în alb. Ce este nou pentru producţia din 2010 este faptul că fetească neagră a luat acum locul merlot-ului, şi el vinificat în alb anii precedenţi.

Gama Cocoşul - una dintre cele mai cunoscute game ale producătorului, graţie şi etichetei uşor de memorat. Cum spuneam şi în postarea anterioara, această etichetă este creaţia unui copil cu handicap locomotor. Mai mult decât atât, o parte din încasările acestei game se duc ca ajutor pentru persoanele cu astfel de probleme, o strategie bună de marketing şi fără îndoială un act de caritate de urmat.

Vinurile gamei, în special cele albe, au un preţ excelent pentru calitatea oferită. Dintre ele eu am încercat până acum Mustoasa, un vin extrem de agreabil, foarte uşor, fructat şi cu o aciditate ridicată. Poate fi oricând o metodă de relaxare.

Ce ar mai fi de zis de bine despre această gamă ar fi prezenţa printre premianţii cu coroniţă, a se înţelege medalie de aur, a celor două vinuri roşii, fetească neagră şi shirah-ul la premiile de excelentă Vinul.Ro din toamnă anului trecut.

Sole, gama premium exclusiv cu vinuri albe, chardonnay, sauvignon blanc şi fetească regală, aceasta din urmă, împreună cu chardonnay fiind ţinute la barique. Barrique făcut, zice-se, din lemn din Transilvania, oarecum împotriva trendului care foloseşte stejar franţuzesc. O menţiune specială pentru chardonnay despre care am găsit numai referinţe bune pentru ani diverşi, semn al constanţei.

Ca o remarcă generală, care susţine idea că nivelul de calitate al vinurilor de la Recas este unul ridicat, trebuie spus că producătorul a fost unul dintre cei mai premiaţi participanţi la premiile Vinul.Ro. Multe medalii, de mi-a fost foarte greu să le număr, undeva în jur de 15, dacă nu şi mai multe. Trebuie să recunosc că, după cât am căutat şi citit pentru a scrie textul ăsta, sunt impresionat de amploarea business-ului de la Recas :).

Dintre importuri, primul pe lista recomandărilor este Masi cu al său Amarone, vin făcut după o tehnică specifică pantentata în zona respectivă numită "appasimento" urmat de producătorul chilian Cono Sur.

La final, ca să trag linie, vinurile pe care le recomand, din experienţă sau din auzite ar fi: Cuvee Uberland, Solo Quinta 2010, Cocoşul Mustoasa şi Chardonnay, Sole Chardonnay şi gama La Putere.

Pe curând.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.