Premiantul

Se pare că este o perioadă foarte bună pentru cei de la Cramele Recaş. Au lansat de curând Sole Roze 2010 care promite, dat fiind familia înstărită din care face parte, iar zilele acestea au primit un premiu foarte important pentru vinul de care vreau să vă povestesc aici.

Într-un comunicat de presă se precizează despre ce este vorba. Nu cu mult timp în urmă, între 25 februarie şi 1 Martie, la Paris a avut loc unul dintre cele mai importante concursuri de vinuri din Franţa, cu câteva mii de probe înscrise. Motiv de mare mândrie, Solo Quinta 2010, căci despre el vreau să vă povestesc, a obţinut cea mai importantă distincţie la categoria sa, şi anume cel mai bun vin alb sec din concurs. Asta după ce sora sa vitregă, născută în 2009, a luat, la acelaşi concurs dar din anul precent, medalie de aur. Felicitări şi la cât mai multe premii.

Spun despre 2009 că este sora vitrega, pentru că diferenţa dintre ele este soiul de strugure roşu ce a fost folosit pentru cupajare. Dacă în 2009 s-a folosit Merlot-ul, în 2010 este rândul Fetestii Negre să se alăture celorlalte 4 soiuri albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală şi Muscat.

Întâmplare sau nu, la ultima comandă, care a avut ca scop vinurile de la Recas, am luat în considerare recomandarea cuiva care ştia despre ce este vorba şi, pe lângă celelalte sortimente comandate, să adaug şi Solo Quinta. Au fost doar două sticle în final, iar una dintre ele se află acum în faţa reflectoarelor pentru regulamentara şedinţă foto. Care sedina foto s-a lăsat binenteles cu degustare.

Încă de când deschizi sticla şi torni vinul în în pahar, te învăluie arome care mai de care mai florale şi fructate. Este un vin foarte tânăr iar asta se vede foarte bine în nuanţele aurii-verzui care sclipesc din pahar.

Nu te poţi abţine să nu vâri nasul, nas care pe măsură ce vinul se desfăşoară, este atins de arome din ce în ce mai intense. Şi îmi este greu să spun ce arome. Cred că fiecare dintre noi ar putea spune altceva despre ele, totul depinzând de experienţele senzoriale avute în trecut. Eu m-aş hazarda să mă gândesc la ananas şi piersică, dar cred că sunt mult mai multe care pot fi găsite de cineva plimbat prin lumea mirosurilor plăcute.

Senzaţiile se continuă în gură, când aromele fructate invadează din nou. Foarte plăcut acidulat, foarte echilibrat în ciuda celor 5 soiuri din care este produs şi cu un post gust ce pune în evidenţă, chiar dacă nu pentru foarte mult timp, aromele muscatului.

Este un vin care, aflându-se în mijlocul unei conversaţii, cere atenţie şi în final, lăsat nesupravegheat, o poate acapara. Şi părerea mea este că face foarte bine. Aveţi numai de câştigat dacă îl "ascultati' puţin şi dacă încercaţi să îi înţelegeţi mesajele.

Santé.

3 comments

 1. fromgrapestowine 8 March, 2011 at 10:25 Reply

  Sa stii ca este mult mai usor sa obtii un vin echilibrat dintr-un cupaj decat dintr-un singur tip de strugure vinificat. Prin cupajare poti balansa partile negative ale unui strugure cu celelalte tipuri de struguri folositi. Asta fara nici o referire la Solo Quinta.

  Tot respectul pentru cei de la Recas si reusita lor. Vinul este intr-adevar foarte bun si sunt curios daca acest premiu va salta si pretul.

 2. Anonim 15 March, 2011 at 05:34 Reply

  Cosmin are dreptate, dar chiar si unui vinificator cu experienta lui Hartley (2 sezoane de vinificare intr-un an) i-au trebuit 3 ani pentru "acordul fin" – cabernet-ul si pinot grigio din primul an au fost inlocuite cu merlot si muscat –> cu aur la vinalies 2010, ca acum sa obtina aceasta distinctie.

  Da, exista impulsul comercial de a "ajusta" pretul, dar la acest moment, nu cred ca se va intampla.
  Ciprian

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.