Momente istorice

Putine lucruri egaleaza senzatia de a lua parte la momente istorice care vor ramane drept amintiri placute pentru mult timp. Iar eu saptamana ce tocmai a trecut am trait doua.

Dupa aproape 3 ani de frustrari, glezne luxate, ore de antrenament, turnee si meciuri ratate, joi am castigat primul meu meci de tenis. Stiu, nu are legatura cu vinul, dar trebuia sa ma refulez cumva, undeva :). Desigur, acum ca primul pas a fost facut, am sa impartasesc urmatoarele performante si sper sa mai existe pagina asta de web atunci cand am sa anunt si primul turneu de amatori castigat ;). Astept sa se retraga CTP-ul mai intai.

Pentru ce-l de-al doilea eveniment a fost nevoie de mult mai mult efort, mult mai multi oameni, timp, bani, pasiune. Este vorba de singura degustare pe verticala (acelasi vin, ani diferiti) care se poate realiza cu un vin romanesc pentru o perioada de 10 ani, din cate stiu eu. M-ar bucura sa mai fie si altii de care nu am auzit, dar nu cred. Nu chiar acum.

Este vorba de Prince Matei, merlot-ul de top al celor de la VinArte, care an de an a fost "lucrat" in asa fel incat sa mentina nivelul calitatii foarte sus. Cel mai bun exemplu este anul 2005, cand din cauza vremii, strugurii nu s-au calificat pentru numele de Matei, asa ca el a lipsit din aceasta verticala. Au ramas numai 10 vinuri, incepand cu 1998 pana in 2008. Acest ultim an inca nu este pe piata, el urmand a fi imbuteliat si invechit cel putin 6 luni inainte de a fi pus in vanzare.

Pana acum doar citisem de astfel de evenimente si am fost putin surprins de desfasurare. Pentru a putea compara si pentru a putea observa evolutia in timp, toate vinurile au fost turnate in pahar de la inceput. Este foarte usor a observa diferentele intre ani, mai ales culoarea, de la un rosu-rubiniu inchis, adica prospetime, tinerete, putere pana la caramiziul sobru specific vinurilor vechi.

Ca o familie din ce in ce mai mare se disting 3 generatii, de la bunici pana la nepoti. La inceput, desigur, sunt anii dinainte de 2000, '98 si '99. Primul dintre ele se afla deja pe o panta descendenta, fiind usor oxidat, iar fructele rosii nu se mai disting aproape deloc. '99-ul in schimb inca este inca in forma, o simulare de invechire sugerand ca ar mai avea 1-2 ani de viata, poate chiar mai mult. Aerul din pahar l-a ajutat foarte mult, pana aproape de sfarsitul evenimentului buchetul crescand usor-usor in intensitate si descoperind arome noi, usor condimentat si tente de cafea, in comparatie cu batranul 98.

Generatia de rezistenta confirma medalia de aur primita la Bruxelles pentru 2001. Aici avem o corpolenta si structura aproape constante, mai putin totusi pentru 2002. Cu toate acestea, si la 2001 si la 2002 inca se mai simte mirosul de "spital" semn ca inca sunt in forma. Am sesizat o mica diferenta intre cele doua sticle din 2000, semn al unei evolutii diferite, din varii posibile si necunoscute motive. Odata cu anii 2000, se simt in gust fructele rosii de padure, usoare condimente si o tenta de menta.

Generatia tanara are constanta, fiindu-mi destul de greu sa gasesc diferente intre 2007 si 2008. Ambele etaleaza din rasputeri tot ce au: culoare rubinie foarte inchisa, nasul intens si gustul aproape brutal. Aproape la fel si 2006, poate totusi un pic mai asezat, cu fructele rosii mai la vedere si un pic mai cremos, semn ca are mai multe de spus pe langa argintul primit la acelasi concurs belgian.

In final a trebuit sa aleg favoritul, si acesta a fost 2003-ul, in consens cu majoritatea participantilor.

La cat mai multi ani deosebiti si la cat mai multe si mai lungi verticale.

2 comments

  1. FlorinV 16 June, 2011 at 19:38 Reply

    Felicitari pentru victoria la tenis. Sunt sigur ca in partida cu vinurile au avut de castigat toti participantii. Si sper ca blogul sa dureze, indiferent daca tu o sa castigi vreun turneu de tenis sau nu.

    Bafta!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.