Excursie la Drăgăşani plus comandă de vinuri

Despre vinurile Prince Stirbey a auzit foarte multă lume şi sunt sigur că vor auzi din ce în ce mai mulţi. Sunt recunoscuţi pentru calitatea constantă sau în creştere de la an la an, vinuri din soiuri specifice zonei, experimente reuşite şi un raport calitate preţ foarte bun.

Nu de foarte multă vreme, Agricola Stirbey a devenit membru, fondator chiar, al organizaţiei producătorilor de vin din Drăgăşani cu scop de promovare a regiunii. Şi de acest scop o să profit eu weekendul acesta, când împreună cu un grup de pasionaţi ai vinului vom face o excursie la Drăgăşani. Nu ştiu dacă suntem, deşi sper să fim, primul grup organizat care face un tur al cramelor membre a organizaţie mai sus amintite: Avincis, Crama Iordache, Crama Stirbey. Impresiile de călătorie săptămâna viitoare.

Ce vreau să vă spun acum este că dacă tot mă duc până acolo sper să mă întorc cu portbagajul maşinii plin de sticle. Aşa că strâng de la doritori comenzi, le pun cap la cap, şi vi le aduc săptămâna viitoare.

Câteva din recomandările mele pentru vinurile Stirbey:

 • Roze-ul, binenteles, 2010, o reuşită, apreciat de multă lume. Rece şi răcoros alunecă uşor şi repede.
 • Crâmpoşia, soi al zonei Drăgăşani, citric, acidulat, perfect pentru serile calde de vară.
 • Spumantul din Crâmpoşie, făcut pentru aniversarea de 10 ani a cramei, păstrează calităţile soiului şi adaugă intepaturile foarte fine specifice spumantului de calitate.
 • Tămâioasă Românească, un vin plăcut aromat, o tămâioasă clasică, în două versiuni, sec şi dulce.
 • Hitul Fetească Regală "Genius Loci" 2007, unul din experimentele foarte reuşite ale lui Oliver Bauer, care în combinaţie cu baricul în care a fost ţinută arată o onctuozitate ridicată, culoare aurie şi un gust predominant de nuci prăjite şi dulceaţa de coajă de portocală.
 • Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2009, care conform conceptului "Vitis Vetus" reflectă terroir-ul zonei şi nu se vinde decât la cramă.
 • Clasicele internaţionale roşii Merlot şi Cabernet Sauvignon.
 • Roşul Novac (eu n-am mai auzit de soiul ăsta decât la ei) la care se adaugă şi clasica Fetească Neagră.

Deşi mi-ar place, îmi este destul de greu, spre imposibil, să recomand vinurile celorlalte crame, deocamdată.

Avincis este proaspăt lansat pe piaţă, a fost parte a campaniei de promovare a vinurilor albe făcută până săptămâna trecută de revista Vinul.Ro, aşa că e posibil să vă fi întâlnit deja cu el. Cunosc, fără foarte multe detalii, vinurile lor: Sauvignon Blanc, Crâmpoşie şi Muscat Ottonel toate create de oenologul francez Ghislain Moritz. Despre Crama Iordache nu ştiu chiar nimic. Lipsa informaţiilor o să dispară, sper, în weekend. Dacă sunteţi curioşi să le încercaţi daţi-mi un semn.

Detalii. alte recomandări şi preţuri, la cerere pe e-mail.

3 comments

 1. Cazan cu Vin 28 July, 2011 at 06:18 Reply

  Da, cred ca ai dreptate. Dar nu stiu de ce am ramas eu cu impresia, dupa o vizita la crama, ca asta ar fi fost mesajul pentru Vitis Vetus. Sa fi fost de fapt despre Genius Loci, feteasca regala? Am sa intreb din nou in weekend, sa ma lamuresc.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.