Soare 2001 Magnum de la Vinarte

Puţine sunt, încă, vinurile româneşti de foarte bună calitate. Iar producătorii cu tradiţie sunt şi mai puţini. Unul dintre ei este Vinarte. Foarte cunoscut în special datorită celor doi prinţi, Mircea şi mult mai titratul Matei, acest producător mai are încă un as în mânecă. Se numeşte Soare, Cabernet Sauvignon, este din anul 2001 şi se vinde numai la sticlă magnum (1,5). Este făcut pe malul Oltului, vis-a-vis de Drăgăşani, pe Dealul Bolovanul de la Samburesti, una dintre cele trei podgorii ale lor.

În momentul de faţă este cel mai bun vin românesc cu o aşa vârstă care poate fi cumpărat la un preţ rezonabil. Este încă pe pantă ascendentă, aproape de apogeu, aromele fructelor roşii sunt vii, iar lângă ele vin cele specifice unui vin mai bătrâior: piele, pământ şi un pic de bălegar (in the good way 😉 ). Comparat cu 2005 la sticlă normală, se prezintă mult mai bine şi dovedeşte că acesta este vinul de cumpărat şi de băut acum, şi nu fratele mai tânăr. Alte detalii le găsiţi aici, pe blog-ul lui Cosmin Grozea, unul din oamenii care l-au apreciat.

Poate v-am asaltat cu multe comenzi în ultimele săptămâni, dar, pe de-o parte plec în concediu în curând şi nu vreau să vă las fără vin bun până mă întorc ;), iar pe de altă parte oferta asta este de scurtă durată, aşa că dacă sunteţi interesaţi să încercaţi o sticlă, sau să investiţi în mai multe pentru încă ceva ani (zic că merită), va aştept cu un răspuns până joi, 18 August, la prânz. Desigur, vă pot răspunde la orice întrebări, inclusiv despre preţ.

Pe curând,
Nicuşor "Cazan cu Vin"
nicusor.cazan@gmail.com
0722 141 879

7 comments

  1. Ciprian 17 August, 2011 at 09:09 Reply

    Nope, ma refer la alte vinuri serioase ce sunt baute foarte timpuriu 🙂 De aceea a fost si interesanta comparatia cu cel din 2005. Uite, sa luam ca exemplu Cuvee Uberland, un vin cu pretentii. Sa bei acum varianta din 2009 e ca si cum ai comite infanticid. Stiu, e o expresie standard in domeniu, dar e clar ca vinurile cu structura, in anii de inceput, nu sunt integrate cum trebuie, si de aici pot aparea judecati care nu vor flata acel vin. Cateodata, rabdarea este o virtute 🙂

  2. Cazan cu Vin 17 August, 2011 at 09:11 Reply

    Corect. Asa este. Cat despre 2005, nu stiu daca va ajunge la aceeasi calitate ca si 2001. Cineva ma intreba astazi cum e 2001 fata de 2003. Cum la sticla de 75 nu se mai gaseste, iar Magnum nu am vazut pe nicaieri, s-ar putea sa avem o supriza frumoasa. Sau nu :).

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.