Degustare la melci

Săptămâna trecută am avut privilegiul de a organiza o degustare pentru un grup de oameni care vor și pot să aprecieze un vin bun. Și pentru că aproape jumatate dintre ei nu ne vorbesc limba, nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că s-au născut în țări unde accesul la educație in limba română este aproape imposibil, tema întâlnirii a fost "ce poate să ofere mai bun România în materie de vinuri".

Așa că am inceput cu un spumant rece făcut din Crâmpoșie de Oliver Bauer la Drăgășani, excelent stimulator de simțuri pentru ce avea să urmeze.
Albele serii au fost Alba (sâc!) Valahica de la Davino, o Fetească Albă proaspătă și aromată, și de duhul apelor cu chip de femeie, Rusalca Albă de la Oprișor. Intermediarul culorilor a fost Roze-ul Magnum de la Corcova, care însă a suferit din pricina temperaturilor scăzute de afară. Concluzia pentru el e clară: a se bea vara, la terasă.

Supremația roșiilor și-au disputat-o celebra Fetească Neagră Ancestral de la Basilescu si prințul Negru de la Stirbey. Rezultat incert, ambele impresionând, ceea ce impune o nouă rundă. Au fost domoliți totuși de un bunic, Soare 2001 Magnum de la Vinarte, care a luat gândul de la fructe roșii și l-a purtat spre arome mai bătrânicioase.
În schimb incheierea a fost dulce, cu o Sirena Dunarii 2001, tot de la Vinarte, care a pus capac.

Toate astea s-au întâmplat în camera din față a casei cu melci, Escargot Bistro. Servicii si mâncare deosebite. O întamplare amuzantă a fost când la o masă alăturată, inainte de venirea degustatorilor, cineva privea lung la lista noastră de vinuri scrisă pe o tablă cu creta (da, celor de la Escargot le place să scrie diverse cu creta pe tablă!) crezând ca este lista de vinuri a casei. Și desigur că a comandat 2 pahare de Negru de Dragasani pentru comesenii săi englezi. Entuziasmul i-a fost distrus când i s-a spus că nu se poate. Și nici eu nu i-am oferit, pentru că aveam alte guri de potolit.

Concluzia a fost că da, avem ce arăta, dar la același preț de multe ori "in the wine countries" se găsesc lucruri și mai bune. Este o concluzie știută, intens dezbatută zilele astea pe canalele de media, pe care n-am s-o comentez acum, aici.

Cu toate astea, oamenii mai vor din vinurile de mai sus. Așa că invariabil urmează o comandă. Daca n-ați participat la degustare și vă face cu ochiul unul din vinurile de mai sus, click AICI să-mi dați un mesaj și încerc să vă ajut.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.