Un alt fel de turism oenologic & Cherry Tree Hill Merlot 2003

De curând am avut plăcerea să cunosc un vechi pasionat și, în același timp, experimentat cunoscător într-ale vinului, cu câteva proiecte foarte interesante pe lista dumnealui.

Ce poți face când vrei să faci turism vini-viticol dar nu ai neapărat o podgorie și o cramă să primești vizite? Restaurezi și amenajezi o veche și foarte frumoasă vilă într-o zonă turistică foarte cunoscută, și oferi celor care îți trec pragul experiențe frumoase cu asocieri gândite de mâncare și vin.

Exact asta oferă Vila Leonida din Bușteni. Nu am fost încă acolo, așa că scriu dupa poze și după discuția avută cu propietarul. Dar este destul de clar că din punct de vedere confort stă foarte bine. Ce oferă însă în plus față de celelalte, este colecția împresionantă de vinuri; găsiți pe site câteva exemple. O colecție privată pusă la dispozția clienților, dar nu oricum. Stabilimentul colaborează cu câțiva somelieri cunoscuți plus câțiva "chef"-i de restaurante bucureștene. Scopul este ca preț de un weekend să se caute și să se ofere armonia perfectă dintre mâncare și vin.

Binențeles, toate astea vin probabil pentru o anumită sumă de bani. Acum pe site găsiți oferta de Crăciun și Revelion. Dar nu pot să prezic cam cât ar fi un "private event" gastronomic. Dar dacă aflu, spun.

Întâlnirea mea cu proprietarul s-a incheiat în crama dumnealui din București, de asemenea "populată" de vinuri bune și foarte bune. Am primit drept cadou, pentru care mulțumesc, o sticlă de merlot de la Cramele Halewood, Cherry Tree Hill 2003. Aventura mea cu vinurile Halewood-iene este foarte limitată, dar acest merlot a fost o surpriză plăcută. Vin matur, evoluat, cu semnele îmbătrânirii frumoase la locul lor și in nici un caz mort. I se simt încă fructele acrișoare de pădure urmate în planul doi de aromele mature pământoase și animaliere. Aciditatea este ridicată, dar pus pe masa de Crăciun românesc, cu friptura de porc și cârnați, este o prezență agreabilă.

Concluzia ar fi că avem vinuri pe care să le bem învechite. Trebuie doar să avem răbdare, pentru că ele de-abia de-acum încep să apară.

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.