Von Othegraven Bockstein Spatlesse 2004 la Vila Leonida

Incep prin a va spune unde am deschis sticlele de care am sa vorbesc mai jos. Este noul meu loc preferat de pe Valea Prahovei. Stiu, traficul insuportabil, gunoaiele, pantofarii, ursii, preturile mari, etc. Dar totusi imi place sa merg acolo. Am mai scris ceva despre Vila Leonida si cam acum un an aici. Dar atunci scriam doar din auzite. Acum impresiile sunt de la fata locului.

Este intr-o zona foarte linistita, in Zamora, pe malul stang al Prahovei. Are vedere spre tot abruptul Bucegilor, de la Sinaina pana spre Azuga. Curtea cu gazon, perfecta pentru espresso-ul de dimineata. Vila este o constructie in stil clasic romanesc de pe la 1930 ce a apartinut generalului Leonida. Si da, are o colectie si un meniu de vinuri frumusele.

Foto de la fereastra camerei

Cumva am sfidat acest meniu cu vinuri ducandu-ma acolo cu sticlele mele, dar pana la urma am ajuns la un compromis delicios.

Primul vin deschis, si cel ce mi-a ramas in minte, a fost un riesling de pe valea Saar-ului, de la Von Othegraven. Cu o istorie documentata de 600 de ani, producatorul a fost unul din fondatorii asociatiei "Grosser Ring Mosel-Saar-Ruwer" in 1908 si a VDP (Verband Deutscher Prädikats) in 1910. Au 12 hectare pe care cultiva exclusiv riesling. Ca fapt divers, Emmerich Grach, primul proprietar al familiei ce detine acum proprietatea, la 1818 in calitate de consilier municipal in Trier, a emis certificatul de nastere al lui Karl Max.

Vinul a fost un Erste Lage Bokstein Spatlesse 2004. 7,5% alcool, auriu si stralucitor. Nasul este puternic, complex si patrunzator cu arome florale, miere, citrice si un foarte timid cauciuc ars. Corpolent, cu o aciditate admirabila ce duce fara probleme zaharul rezidual, onctuos, cu aceleasi citrice si miere, pare aproape nesfarsit. Foarte echilibrat si delicios, l-am terminat aproape singur, profitand de numarul scazut de participanti al primei seri.

A doua zi a continuat cu cateva vinuri din colectia gazdei: un Santa Margherita Chianti Classico 2007 ce se tine foarte bine, un Trapiche Oak Cask Malbec 2004 din Mendoza, ce s-a prezentat neasteptat de bine cu arome evoluate si un Amarone de la Bolla, 2005, care din pacate este pe panta descendeta. Fructul aproape a disparut, lasand loc numai unei aciditati ridicate.Vreme a tinut cu noi, foarte cald si insorit pentru inceput de noiembrie, si mi-a permis sa-mi revin duminica dimineata cu un espresso, la soare cu fata spre munte in curtea Vilei Leonida.

4 comments

  1. Florin 9 November, 2012 at 06:17 Reply

    spatlese (sau auslese) simplu indica un vin dulce. daca nu e asa, apare mentiunea : trocken, halbtrocken si de ceva ani feinherb (smecheria aia intre demisec si demidulce :).

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.