Vinarte Soare 2007

Am fost incantat cand l-am gustat. Rezultatul incantarii a fost textul de pe unvinpezi.ro:

Unul dintre marile merite ale producatorului din Samburesti este ca isi pastreaza vinurile de top atata timp cat este necesar inainte de a le pune in vanzare. Acum de exemplu este timpul potrivit pentru Soare 2007, iesit de curand din crama. Vinul are viata lunga in fata, dar este la fel de agreabil si usor de baut si acum. Aromele din nas sunt punctul sau forte, fiind foarte intens vanilat si cu nuante dulci de cacao. Apar apoi notele iodate, de piele si de tabac. Gustul pe de alta parte este mai putin complex, dat tipic soiului, cu aciditate foarte buna si o greutate potrivita. Intepaturile taninilor persista mult timp pe gingii. Fara discutiei, unul din vinurile romanesti bune.
Mi-a placut in primul rand pentru echilibrul sau, pentru usurinta cu care se bea, fara a fi agresiv nici cu taninii, nici cu alcoolul. Apoi “Big Bottles Party”, degustarea organizata de Raluca si Oliver Bauer despre care o sa povestesc in alt post, a accentuat minusurile: extractivitate redusa, corp atletic si diferenta de intensitate aromatica intre miros si gust. Si cu toate astea vinul mi-a placut.

Imi este greu sa-l compar cu ceilalti ani. 2005-ul l-am incercat acum ceva vreme si mi s-a parut si mai putin corpolent (l-am baut alaturi de Soare Magnum 2001, care l-a descalificat). 2006 nu stiu cum de l-am ratat, dar zvonurile sunt ca ar fi cu cateva puncte deasupra celor doua.

In speranta unei viitoare verticale, o sa ma aprovizionez cu niste Soare pentru noptile lungi de iarna.

4 comments

  1. BogdanC 19 November, 2012 at 19:48 Reply

    Eu la vinuri asa scumpe (caci cam sunt, cel putin pentru piata noastra) as sugera producatorului sa schimbe posteticheta ca prea seamana cu cele de la vinuri de 13 lei.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.