Vin din nord - Nachbil Syrah 2011

Mai mult decât la oricare alt vin, îmi doresc ca atunci când desfac o sticlă de Nachbil să găsesc înăuntru ceva bun sau foarte bun. Așteptările sunt atât de mari pentru că am în minte poveștile celor ce au avut norocul să experimenteze vinurile lor de început, în special Syrah-ul 2003, și pentru că, pe lângă echilibru și armonie, apreciez foarte mult poveștile, iar cele de la crama din Beltiug se spun frumos. Am avut experiențe bune și rele cu vinurile astea din nord, cu pinot noir-ul, cu syrah-ul 2010, cu chardonnay-uri cu defect de dop din 2003, dar tot mai așteptam acea senzație mult căutată de satisfacție.

Înainte de Crăciun am făcut o comandă "monstru", cu trupa, de vreo 300 de sticle, toate românești. Din astea doar 5 au fost de la Nachbil și doar una a mea: Syrah 2011. L-am deschis cu speranță.

La început nu surprinde cu nimic. Mai ales dacă este rece. Se simte doar prăjiturica syrah-ului impregnată cu piper. A ieșit din cochilie abia la câteva zile de stat în frigider la vid. Îți dai seama cât de echilibrat, fin și plăcut este abia după ce, imediat după ce l-ai terminat, încerci un alt pahar din alt vin, mai urâcios.

Nu știu cum a fost anul la Beltiug, ce crede Johann Brutler despre el, sau cât de bine o să țină în timp în ciuda taninilor molateci, dar eu știu că îmi place mai mult decât 2010. Și mi-ar place să știu ce mai face 2003.

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.