Toamna bogata pentru cei de la Crama Oprisor

Acest articol a fost publicat initial pe pagina revistei Millesime.

Toamna bogata pentru cei de la Crama Oprisor pentru ca iata, pe 4 noiembrie au sustinut un nou eveniment elaborat, studiat si dedicat unei singure etichete. De aceasta data, chiar daca vinul a fost degustat si discutat, ni s-a prezentat nu mai mult decat un teaser al unei viitoare game superioare din portofoliul sau, o colectie ce va sta alaturi de Fragmentariu, Cutia Paleologu si Nenumita.

Ce ni s-a spus si aratat: numele noii colectii este Ispita. Numele si motivele folcorice, mitologice si cosmogonice ce impodobesc eticheta sunt o noua creatie Ciprian Paleologu. Numele primului vin, cel degustat, este Iluminare. Celelalte vor avea nume a caror initiala corespunde celorlalte 5 litere ramase din numele colectiei. Numai 3 membri ai echipei Oprisor au stiut de existenta acestui proiect secret, fiecare din ceilalti cunoscand si implicandu-se numai in anumite etape ale creatiei. Sunt numai 5577 de sticle, dintre care o parte vor fi pastrate pentru a compune cutia de 6, dupa ce si ultimul vin al gamei va fi lansat.

Ce nu ni s-a spus. In primul rand soiul sau soiurile din care este plamadit. Ar putea fi foarte bine un blend de cabernet sauvignon, merlot, shiraz, dornfelder, pinot noir si feteasca neagra cum bine zicea un cinstit comesean, daca nu si un pic de zinfandel din cel vinificat pana acum in alb, cum bine zicea un altul. Nu ni s-a spus cum se vor numi celelalte vinuri, si cu atat mai mult din ce vor fi facute. Nu ni s-a spus nici cand sau cu ce frecventa vor fi lansate. Pretul probabil il vom afla in curand.

Strict legat de vin, se inscrie in linia complexa, bogata, plina de fruct a celorlalte vinuri din colectiile superioare amintite la inceput. Este foarte bine echilibrat, aciditatea, alcoolul, aromele, taninii, desi inca tineri si vivace, fiind in armonie. Este foarte condimentat, cu arome din intreg spectrul specific vinurilor de lume noua, si cu un post-gust lung si catifelat.

Desigur, inevitabil va veni vremea discutiei despre pret. Care probabil va fi mare, mare pentru mine inseamnand binisor peste 100 de lei. Zic ca nu conteaza foarte mult, vinul nefiind evaluat strict doar din prisma calitatilor sale intrinseci ci din perspectiva intregului concept, al povestii si al prezentarii sticlei si etichetei. Oricum, sunt doar 5000 de sticle destinate colectionarilor, wine geek-silor si promovarii cramei la diverse evenimente viitoare.

Pana la urmatoarea lansare nu putem decat specula numele, ce incepe cu S, al urmatorului vin.

1 comment

  1. Cristian E. 27 November, 2013 at 10:07 Reply

    L-au lansat la GW acum o saptamana…ce sa zic costa cam 170 de lei sticla…Nu am reusit sa-l gust ca era doar o sticla pusa central la stand si daca intrebai de ea erai refuzat politicos de genul: "revenit mai incolo ca il lasam la aerisit, nu este temperaturra buna etc". Cam prea multe game la Oprisor si cu diferente mici calitative, dar mari la pret..ma refer de la gama La cetate in sus, incep Sfintii, Nenumita, Fragmentarium, Pasarowitz, Smerenie, Erotikon, Miracol…Ar trebui ceva odine printre ele ..La rosi stau bine calitativ, dar la albe nu prea..Ma rog poate zona nu este chiar de albe..Oricum se inscriu perfect in profilul tipic al vinurilor romanescti…foarte scumpe la ce ofera. Da, exista si vinuri calitative, dar la pretul asta magazinele online de afar imi ofera mult mai multe…
    Dupa mine Gama La Cetate rosii la 35 de lei oferta prin Carefour merita, dar la 45 de lei pretul de lista, nu.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.