2004 Penfolds St. Henri Shiraz

Vinul este clar bun dar nu ma asteptam sa-l vad atat de laudat si cu atatea puncte pe internet. Medalii peste medalii, cam pe locul 150 intr-un top 500 vinuri din Australia (bine, nu 2004, dar orisicum). Si traditie nene. Il fac cam de prin '57. Sunt impresionat.

Teorie interesanta gasita pe un blog australian care nu stiu in ce masura se aplica in lumea noastra, "veche": zice-se ca pentru vinurile australiene cu avantaje mai mari la invechire ar trebui alese cele din anii mai racorosi (in masura in care putem vorbi de racoare in sudul Australiei). Ar fi doua motive: strugurii ar acumula mai multe arome (de ce? pentru ca stau mai mult pe coarda pana la coacere?) si nu mai are loc volatilizarea uleiului de eucalipt?!?! ce contamineaza boabele iar in felul asta vinul nu capata izul cu pricina. Interesant. Nenea Oprisor, facem si noi o verticala de St Henri sa validam teoria? Ar fi frumos.

2004 nu a fost cel mai racoros, dar destul de, se pare. Iata textul aparut pe UnVinPeZi, de unde provine si sticla:

"Unul dintre vinurile celebre ale Australiei de la cel mai celebru producator din zona, astazi la UnVinPeZi. Un shiraz tipic de lume noua, intunecat, prezent, cu un nas bogat si bombastic, usor dulceag, gemos, cu vanilie si ciocolata bine integrate in caruselul aromelor. Gustul este plin, vanjos, usor intepator, aproape picant si foarte fructuos. Decantarea este mai mult decat recomandabila, o seara la aer fiind chiar ce-i trebuie."

Este importat de Crama Oprisor si vandut la noi undeva pe la 200 de lei.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.