Un vin "wow" dupa o saptamana "ouch" - Michel Redde et Fils Cuvee Majorum 2005

Cel mai bun vin pe care l-am baut pana acum in Germania in mai bine de o luna de cand sunt aici? Cel pe care mi l-am adus de acasa! Si este de departe cel mai bun vin alb pe care l-am baut in ultima perioada, si nu una scurta.

Odata cu ultimul numar al unei foarte bine documentate reviste de vinuri, Tong, l-am cumparat si pe primul, din 2009, dedicat Sauvignon Blancului. Nu-i asa ca asta este unul din primele soiuri la care va ganditi cand vine vorba de vinuri albe? Ei bine, pana prin anii 80 nu era chiar asa de cunoscut. Au trebuit sa vina neozeelandezii cu Claudy Bay, sa bage masiv bani in promovare si sa faca soiul asta cunoscut. Si odata cu asta au castigat si un oarecare dispret al batranilor producatori de sauvignon de pe Valea Loarei.
Michel Redde, Thierry Redde, fiul sau, si cei doi fii ai acestuia din urma, considera ca aromele accentuat vegetale, ierboase ale sauvignonului de lume noua nu este decat un defect. Cum cred ei ca ar trebui sa fie? Fix cum se prezinta acest Cuvee Majorum.

Este produs numai in anii favorbaili, din vii de peste 40 de ani, struguri culegi cu grija, vinificati cu atentie si maturat mai bine de un an de zile in baric. Rezultatul este fabulos. Un nas foarte complex, cu arome ce te arunca dintr-o amintire in alta: fructe coapte albe dulci, citrice, miere de albine si flori de salcam, mineralitate subtila. Si totul este in completa armonie cu gustul plin, voluptos si lung. Are nevoie de aerare inainte de a-l bea si evitati asocierea cu pestele afumat si porumbul fiert. 50 de euro dupa care nu imi pare rau.

Sunt totusi si cateva avantaje de a sta singur in Germania. In primul rand sticla asta este doar pentru mine. Apoi ca sunt mai aproape de Pouille-Fume decat Bucurestiul si pot ajunge mai repede la "La Moynerie", celebra crama a producatorului. Dar aici sunt dispus sa nu merg singur. Asa ca astept propuneri.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.