Moet & Chandon Rose Imperial NV

Rose-ul din titlu este produs la combinatul Moet & Chandon din Epernay, Champagne, detinut de multinationala corporatie Moet - Hennessy & Louis Vuitton, si este un produs de lux standardizat, ca si celelalte din portofoliu, ce hraneste pofta de maretie a celor din middle-class. Inca de la inceputuri, fondatorul Claude Moet s-a dovedit un foarte abil afacerist, asociindu-si produsele cu VIP-urile vremii, printre care Madame de Pompadour, cea care l-a si introdus la curtea regala a Frantei, crescandu-si astfel rapid renumele. Urmasii sai, la fel de abili si talentati, au continuat pe aceeasi linie folosindu-se de achizitii smart (Don Perignon), asocieri si fuziuni (vezi numele corporatiei) si lobby la aristrocatia vremii ajung astfel la 1000 de hectare de vita de vie cultivate si 25 de milioane de sticle produse anual.

De pe site-ul producatorului aflam ca asamblajul este produs din 40 pana la 50% pinot noir, dintre care 10% este vin rosu, 30 pana la 40% pinot meunier, dintre care 10% este vin rosu si 10 pana la 20% chardonnay. Imprecizia acestor cifre arata cat de grea este pastrarea proportiilor cand vorbim de cantitati foarte mari si in consecinta posibilitatea ca doua sticle cu aceeasi eticheta sa aiba gust usor diferit. Sigur, pentru asta ar trebui cumparate cel putin doua, de preferat nu din acelasi magazin.

Asteptarile din partea acestei sampanii au fost confirmate: nas mono-dimensional dominat de drojdii, gust cu note acrisoare de fructe rosii ne-coapte. Lipseste volumul, mineralitatea si cremozitatea asteptate de la un vin clasic al zonei.

In concluzie, avem in fata o sampanie modesta dar foarte atractiva datorita numelui marketat la superlativ si, binenteles, a pretului.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.