Domeniul Coroanei Segarcea Principesa Margareta Alb 2011 & Rosu 2009

Nu prea stiu de ce, dar din totdeauna am avut un soi de admiratie pentru Domeniul Coroanei Segarcea. Si intotdeauna mi-am dorit parca sa vina cu un vin cu care sa rupa gura targului. Dar asta nu s-a intamplat pana acum. Mai intai a fost gama Minima Moralia, care in ciuda unei prezentari impecabile, a dezamagit din prisma pretului exagerat de mare raportat la calitatea vinului. Astazi chipurile intiparite pe etichetele sticlelor masive inca mai asteapta prafuite pe rafturile magazinelor pe cineva cu dare de mana. Apoi au fost cele doua etichete Principesa Margareta Alb si Rosu.

In general nu cumpar vinuri online. Chiar deloc. Dar de data aceasta, dintr-un impuls generat poate de acest “guilty pleasure” numit D. C. Segarcea, am vrut sa le re-incerc pe acestea doua de mai sus, drept urmare am dat search pe Google. Am comparat putin preturile si am ales bauturaonline.ro. Selectia de vinuri este slaba, spirtoasele fiind majoritare si foarte diverse, in schimb preturile sunt bune si foarte bune, dublate de un “user experience” al site-ului simplu si rapid, fara briz-brizuri inutile. Livrarea prompta de pe o zi pe alta, chiar daca nu sunt din Bucuresti. Ambalajul mai mult decat securizat. Plus scrisoarea de intampinare pentru clientii noi, o mica atentie ce lasa o impresie frumoasa dupa prima cumparatura. Tzac-pac, sticlele pe masa. Foarte repede.

Iar acum vinurile:

Principesa Margareta Alb, 2011, cupaj de viognier, baricat, pinot gris si chardonnay. 12,5% alcool; putin, de apreciat. Culoarea este neinteresanta avand in vedere varsta, pur si simplu un auriu foarte pal, deschis. Nasul este dominat de arome usor sulfuroase, sub care se simte vanilia si abia apoi fructele exotice. Destul de retinut daca este rece, greoi odata cu incalzirea. Gustul este lemnos / vanilos in atac, subtire la mijloc, mediu-lung si placut amarui pe final, cu un usor pelin, grepfruit rosu si cam atat. Nu am remarcat urmele oxidate la care te-ai putea astepta de la un vin alb matur.Principesa Margareta Rosu, 2009. Marselan baricat 18 luni. Vie foarte tanara la momentul 2009. 13,5% alcool, iarasi de apreciat. Culoare foarte inchisa, opaca, cu foarte vagi umbre tulburi (?!). Nas bombastic, lactat si vanilat, usor fortat, cirese usor acrisoare, putin spicy si cu ciocolata. Usoare nuante mature de piele tabacita odata cu aerarea. Gustul pe de alta parte mult mai fresh dar cu tanini uscati si astringenti. Din pacate nu imbatraneste foarte frumos. Aciditatea mare iese din context si are doar vagi urme de fructe rosii, nu foarte coapte.

O situatie inedita cand, dintr-o colectie, vinul alb evolueaza mai frumos decat cel rosu, de la care ai avea asteptari mai mari. Oricum ar fi, inca astept marele vin de la Segarcea, pentru ca potential se pare ca exista. Strang bani totusi, pentru ca, daca va fi, nu se stie cat va costa. Mai bine sa fiu pregatit.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.