Câteva cuvinte despre noile Domaine Ceptura Blanc și Revelatio 2014 de la Davino

La Davino bate vântul schimbării cu preponderență pe direcția vinurilor albe. Dacă până acum filozofia a fost cea a unui melanj între prospețime și arome, aflăm că ea se va schimba, accentul punându-se mai mult pe intensitatea aromatică.
Mă refer desigur la gama cupajelor Davino, Revelatio și Domaine Ceptura Blanc, pe care m-a lovit norocul să le încerc, pe primul direct din tanc, la cramă, pe al doilea dintr-o sticlă ne-etichetată la cateva zile după ce mostra a fost prelevată din tanc. Alt tanc. Numai 10% este acum vin “proaspăt”, restul fiind fermentat pe drojdii, maturat tot pe ele și cu batonaj periodic. Sunt sigur că mai sunt și alte detalii și chichițe despre fabricație dar pe care, dacă mi s-au spus, le-am uitat (am și copil mic acasă).
Oricum ar fi, rezultatul este clar. Paleta de arome este acum extinsă, plecând de la citrice, fructe exotice și / sau albe, coapte până la notele minerale, de cremene. Gustul câștigă și el în complexitate, corpolență și lungime.
Scopul declarat este acela de apropiere ca și stil de marile vinuri albe ale Bordeaux-ului, apropiere care, după ce in ultima perioadă am avut ocazia să mă bucur de cateva "Les Haut de Smith" și "Lune d’Argent-uri" de la Clos de Lunes, o întrezăresc în viitorul apropiat. În plus vinurile își vor mai adăuga 2-3 ani la fereastra de timp în care pot fi consumate, chiar mai mult în cazul Revelatio-ului.

Așteptăm vinurile în varianta finală în noua, deja anunțata, configurație a gamelor Davino.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.